Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vem ska betala för Dalatrafiks fel?

2019 var ett tungt år för funktionshindrade. En politiskt beslutad minskning av delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättning blev tydlig då Region Dalarnas fullmäktige den 18 november beslutade om att anta det nya färdtjänstreglementet.

Att ta bort nattresor, tremilsgränsen och minska antalet resor i andra kommuner utanför länet skapar en inlåsningseffekt som de mest aktiva funktionshindrade drabbas av.

Men, till vår förvåning fick vi i december veta att Dalatrafik betalt ut 10 till 20 miljoner kronor felaktigt och i januari framkom att det handlade om 50 till 100 miljoner kronor.

Vi är mycket glada för att man upptäckt den ekonomiska läckan. För alla vi funktionshindrade hoppas att detta kan generera att den besparing man sökte i det nya färdtjänstreglementet kan tas bort och ge oss vår frihet tillbaka.

Vi skulle vilja att alla partier i regionfullmäktige besvarar följande fråga med ett enkelt ja eller nej:

Är det meningen att Region Dalarna ska fortsätta spara pengar genom att behålla det nya färdtjänstreglementet med dess cirka tre miljoner i besparingar och därmed låta färdtjänstberättigade få betala för kollektivtrafikförvaltningens administrativa misstag?

Bengt Bäcke

för SRF Avesta, SRF Borlänge, SRF Falubygden, SRF Hedemora-Säter, SRF Ovan-Siljan och SRF Västerbergslagen samt distriktsstyrelsen på Synskadades Riksförbund – SRF Dalarnas styrelsemöte den 12 maj 2020

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel