Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Västerås stift borde skämmas

Annons

Med en okänslighet som saknar motstycke deltar Svenska kyrkan i att beröva Dalarna sitt signum fäbodvallarna. I Malungs församling ska man bygga 34 stycken mer än 200 meter höga vindkraftverk rakt över och runt våra fäbodar. Tillsammans med multinationella bolag bygger man sönder hela Malungs kulturarv och fäbodar. 

Nästan 100 vindkraftverk har byggts och kommer att byggas. Inte bryr man sig om vår kultur. Man kan förstå att de tyska bolagen inte har någon känsla men Svenska kyrkan!

Stiftsjägmästaren påstår att de köpt in sig i ett lokalt förankrat vindkraftbolag. Han berättar dock inte att kyrkan är största ägaren och att han själv är ordförande i Dala Vind och att de är drivande i exploateringen.

Enligt rykten har inte Dala Vind ekonomi att bygga sina tillstånd. Det lär föras samtal med ett tyskt riskkapitalbolag att sälja ut tillståndet till. Men så illa är det väl inte?

Lokalt förankrat är också ett påstående som är tagit långt från verkligheten. Sitter stiftsjägmästaren i Västerås så behöver han inte möta nästan 1000 fritidshusägare, de flesta medlemmar i Svenska kyrkan, som får sina fastighetspriser halverade. Inte heller behöver han ta ansvar för hur detaljhandeln drabbas av vindkraftsindustrin.

Vem vill bo och leva under stiftets 200 meter höga vindkraftverkindustri. Det här handlar också om Dalarnas identitet. Vi är ett landskap som erbjuder turism, det är bara att se hur turister spenderar miljoner här. De kommer inte hit för att åka på guidade bussturer i vindkraftsindustrin. De kommer för att uppleva natur och tystnad och bland annat våra fäbodar.

Satsa istället på att levandegöra våra fäbodvallar. Men det ger väl kanske kortsiktigt inte lika mycket pengar till Svenska kyrkan. Jag har ett förslag till Stiftsjägmästare Lind: Uppför vindkraftverken i Västmanland som är ett industrilandskap. Kanske runt Västerås. Fäbodvallarna och naturen är inte bara vårt arv det är också vår framtid.

Kommer Västerås stift undan med detta så står andra församlingar på tur. Lima och Transtrand har redan områden för byggnationer utpekade. Dala Vind lobbar där för fullt. Idre, Älvdalen, Mora, Orsa, Rättvik, Leksand, Äppelbo, Vansbro och Dala-Järna med flera - snart är det er tur.

Det är dags för ett Dalauppror för att få ha Dalarnas själ kvar. Skriv, ring, prata med era lokala församlingar och tala om vad ni tycker

Åsa Gunnarsdotter Levin

Ledsen och arg dalkulla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel