Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vasaloppets köttfria söndag är ett populistiskt slag mot produkterna som bönderna längs med vasaloppsspåret producerar

Annons

När Vasaloppet ska ta ansvar för miljön profilerar de sig genom att under söndagen bara servera vegetarisk mat. I praktiken innebär det att man bojkottar produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar. Det är inte bara ett svek mot de bönder som varje år ställer upp för att möjliggöra arrangemanget. Det är också ett populistiskt slag i luften.

Vasaloppet ses av många som en gemensam angelägenhet för hela norra Dalarna. Trots att det, numera, är en kommersiell mångmiljonindustri lever känslan kvar att Vasaloppet är någonting som vi som bor här gör tillsammans. Det här är en känsla som även bönderna i trakten har haft - vi har alltid ställt upp när det har behövts för att rädda arrangemanget. Insikten om hur viktigt Vasaloppet är för vår bygd har även präglat vår inställning till de pågående förhandlingarna om villkor och ersättning för den mark som vi upplåter till vasaloppspåret.

Vasaloppet innebär att massor med människor behöver resa. Det är en ständig kö av bilar in till Mora under hela veckan. Det tillverkas konstsnö, lastbilar går skytteltrafik och det är mängder av snöskotrar på marken och en helikopter i luften. Det är kanske inte för inte som oljebolaget Preem och biltillverkaren Volvo är huvudsponsorer.

I Evertsberg går spåret bokstavligen rakt igenom Älvdalens största mjölk- och köttgård. Hur tror ni att det känns när det arrangemang som man gör så stora uppoffringar för, väljer att bygga sin miljöprofil genom att bojkotta de produkter man producerar? Hur tror ni att det påverkar viljan att ställa upp även i framtiden?I norra Dalarna har naturen gett bönderna tuffa förutsättningar. Vi kan producera kött och mjölk, men vi kan inte producera vegetarisk lasagne.

LRF:s lokalavdelningar utefter Vasaloppsspåret anar - som man brukar säga - ett utbildningsbehov. Vi bjuder därför in Vasaloppets ledning till en diskussion om hur vi tillsammans kan hjälpas åt att skapa ett hållbarare Vasalopp.

Martin Moraeus, regionordförande LRF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons