Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Värst av allt är att detta motiveras med rena lögner

Med anledning av artikeln i DT i mitten av mars.

I 30 år har Söderbärkemöljan med ideella insatser steg för steg byggt upp en etablerad institution i bygden. Nu upplever vi det ena försöket efter det andra att ta Möljan ifrån oss och åka snålskjuts på 30 års hårt arbete. Till exempel talas det om att anordna en annan marknad i Söderbärke – på samma dag och samma tid som vi brukar ha vår! Samt att försöka ersätta vår inarbetade Mölja med ”Söderbärkeveckan”.

Den nya ”Söderbärke aktivitetsgrupp” upplever vi som ett försök att binda och kontrollera oss. Vi undersöker hur det här egentligen stämmer överens med kommunallagens bestämmelser om lika för alla. Och varför finns det en aktivitetsgrupp just i Söderbärke men inte i själva Smedjebacken? Ett mycket hårt slag för oss – och för hela bygden – är när kyrkan nu drar sig ur det tioåriga samarbetet där vi har dragit kända artister till Söderbärke och gång på gång fyllt kyrkan med publik från när och fjärran.

Värst av allt är att detta, som vi ser det, motiveras med rena lögner. Att artister skulle ha varit redlöst berusade vid sitt uppträdande i kyrkan. Vi vet att de senaste åren har bara välrenommerade artister som Py Bäckman, Sonja Aldén och Arja Saijonmaa (två gånger) uppträtt, artister som ofta framträder i kyrkor och alltid har visat stor respekt för kyrkorummets helgd och för det kristna budskapet. Däremot vet vi att det vid ett tillfälle för några år sedan förekom en julkonsert med en känd artist som verkligen enligt många vittnen var redlöst berusad.

Men poängen är att det i-n-t-e var ett arrangemang som hade någonting med Söderbärkemöljan att göra! För den artisten måste kyrkan själv ta ansvaret.

Totalt verklighetsfrämmande låter också talet om att artister själva, genom sin manager, ska boka framträdanden i Söderbärke kyrka, utan ”mellanhänder” . Vem tror att en världsartist som Arja Saijonmaa själv skulle ha fått för sig att komma till Söderbärke om inte vi hade kontaktat henne, bearbetat henne och bjudit in henne? Vi har även tidigare fått hit ett par amerikanska världsartister som har spelat ihop med Elvis Presley respektive Jerry Lee Lewis.

Till syvende och sist kokar kanske det hela ned till att kyrkan själv vill ha pengarna själv som det välbesökta arrangemanget har gett Möljan. Vi arbetar nästan helt ideellt, men det kostar att arrangera ett så stort evenemang som drar folk till Söderbärke. Mister vi den möjligheten att finansiera Möljan blir det tufft.

En dröm vore att även kyrkan fortsatte att ställa upp för bygden, för ideellt arbetande eldsjälar och för ett arrangemang som har ”satt Söderbärke på kartan”. Vi kommer trots allt motarbetande att fortsätta arbeta för en lyckad Mölja och ett 30-årsjubileum.

Föreningen Söderbärkemöljan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel