Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Värna vår oexploaterade natur – nej till vindkraft på Ripfjället

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

REPLIK: Svar på Carl-Johan Åkerstedts debattinlägg ”Företagande och jobb får mig att rösta ja till vindkraft på Ripfjället”, publicerad den 15 september.

Vi i föreningen Nej till vindkraft på Ripfjället motsätter oss Carl-Johan Åkerstedts påstående att det på flera plan skulle vara gynnsamt med en stor vindkraftspark i Malung-Sälens kommun. Detta är en mycket kortsiktig syn på hela situationen. Det kan förvisso komma att tillkomma pengar, men dessa är med största sannolikhet bara en försumbar del av kommunkassan.

I dag har otaliga vindkraftverk redan byggts i vårt land och att tro att uppbyggnaden skulle ske på ett annorlunda sätt i vår kommun är naivt. Det innebär att inhyrd personal kommer att vistas tillfälligt i kommunen, endast där för att göra sitt jobb. De kommer att bo i en tillfällig arbetarby, äta sin egen medhavda mat och röka sin egen medhavda tobak. De få kronor de kommer spendera i våra butiker kommer med största sannolikhet vara så få att de kan räknas på en handfull av kommuninvånarnas händer.

Gällande bygdepengen och de utlovade pengarna till föreningslivet är detta något som lätt skulle kunna kompenseras upp av kommunen själv om långsiktiga strategier för naturturism utformades och utfördes på ett smart sätt. Att förlita sig på pengar utifrån är som alltid ett luftslott som kan falla närhelst.

Vad gäller fördelen med att ha närproducerad el på vår egen bakgård är även detta en uppmålad illusion där konsumenten gång efter annan vilseleds för att inte se baksidorna.

Vindkraften är en högst osäker energikälla eftersom den är beroende av att det faktiskt blåser. Att göra sig beroende av den kommer att leda till en osäker elmarknad vilket i sin tur kommer att leda till högre elpriser då man måste göra en kraftig utbyggnad av kraftledningsnätet och sedan komplettera luckorna i drift med till exempel importerad kolkraft eller Sveriges eget oljekraftverk, som vi såg nu i somras.

Utöver detta, tillkommer även det faktum att de enda som gynnas av arrendeavtalet kommunen skrivit på är WDP själva. De är trots allt ett vinstdrivande företag vars ambition i det hela främst handlar om just vinsten. Och när verken sedan är förbrukade är det vi kommuninvånare som står kvar med vad som förut var obebyggd skog, nu skövlad och förbrukad, nersmutsad med ofantliga mängder cement och en labyrint av vägar. Allt detta för i bästa fall lite småpengar som sedan länge är slut när notan ska betalas.

Nej, det är dags att vi slutar tänka kortsiktigt, slutar tänka i fyraårscykler, som om vi vore politiker utan en säker framtid bortom nästa val. Vi som har valt att bo i den här kommunen har gjort det med långvarighet i tanken. Vi har en kommun med helt fantastiska möjligheter där den oexploaterade naturen är en av dem. Vi behöver lösningar som stämmer överens med vårt engagemang, för vår framtid, för våra barns framtid och i sin tur för deras barns framtid.

Föreningen Nej till vindkraft på Ripfjället

Christer Gunnarsson

Jers Lena Lilliér

Kristin Lissel

Arne Söderbäck

Hans Öjes

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel