Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varje land, varje kommun och varje enskild person måste ta sitt ansvar

Annons

Klimatomställningen är nu hela världens angelägenhet! Och det är brådskande! Varje land, varje kommun och varje enskild person måste ta sitt ansvar.

FN:s utvecklingsprogram har tagit fram en Agenda som de flesta länder i världen har undertecknat och vill följa. Den innehåller 17 mål, varav Orsa kommun valt att till att börja med prioritera tre stycken, Hållbar energi åt alla, Hälsa och välbefinnande samt Hållbar konsumtion och produktion.

Så vad kan vi, kommunpolitiker i Orsa kommun göra? Hur bygger man ett hållbart samhälle? Var finns sårbarheten – var finns hoten? Var finns resurserna?

Miljöpartiet de gröna vill lyfta fram miljö- och klimataspekterna i varje enskild fråga – från leksakerna på kommunens daghem till de stora byggsatsningarna inom äldreomsorgen som kommunen planerar.

I varje fråga finns val att göra, från att välja material till val av energislag. Miljöpartiet vill hålla ögonen på att miljöaspekterna vävs in i varje fråga som behandlas i kommunen.

Här ingår all mat som ska inköpas och levereras till barn och äldre. Hur den är producerad gärna på ett miljövänligt sätt – kravodlad och att den är närodlad, huvudsakligen vegetarisk.

Här ingår ökad självförsörjningsgrad för att minska långa transporter och matsvinn, och att utveckla jordbruksverksamheten i kommunen. Det är skrämmande och sårbart att mer än 50 procent av all mat importeras!

Här ingår kollektivtrafiken och att komma ifrån fossilt bränsle i kommunens fordonspark.

Här ingår energibesparingar. Miljöpartiet ser gärna diskussioner och kampanjer för kraftiga energibesparingar.

I diskussionerna kring energiomställningen har miljöpartiet tryckt på om att satsa på solenergianläggningar på kommunens tak och att underlätta för cykeltrafik.

De kommande åren vill miljöpartiet utvidga arbete med Agenda 2030 genom att ta fram en koldioxidbudget för att tydliggöra hur vår klimatpåverkan kan minskas ordentligt.

Miljöpartiet vill också nämna positiva satsningar det kommande året som är viktiga i vår kommun med tanke på Hälsa och utveckling t ex barnomsorg på kvällstid och att barngruppernas storlek ska minska, särskilt för de yngsta.

Miljöpartiet glädjer sig åt nybygget för äldreboende som nyligen beslutats om.

Miljöpartiet uppskattar att kommunens badhus blir kvar, så viktigt för många av kommunens invånare.

Miljöpartiet instämmer i en stark önskan från ungdomar att kommunen ska komma till rätta med den utbredda droganvändningen som de upplever finns här.

Tillsammans med alla andra krafter i kommunen vill miljöpartiet verka för en hållbar framtid.

Carina Gillgren

Miljöpartiet de gröna i Orsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel