Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför utvisar Sverige tusentals arbetssökande samtidigt som vi har så stor personalbrist inom välfärden?

Kommunals avdelningsordförande i Bergslagen skriver i en debattartikel i DT den 27 maj om behovet av personal.

Hon nämner, helt rätt, att det inom en snar framtid kommer att uppstå stor personalbrist inom välfärden. Detta beror till stor del på att stora kullar anställda inom snar framtid går i pension.

Även Arbetsförmedlingen har i inlägg påtalat, att det behövs påfyllning med tusentals människor inom välfärden i en snar framtid.

Samtidigt förvånas man över hur Migrationsverket håller på att utvisa allt fler av de flyktingar som kommit till Sverige. Många av dessa har redan funnits här i flera år, de har redan kostat samhället massor av pengar genom boende, svenska undervisning och skolgång.

Jag vet personer som kom som ensamkommande flyktingbarn och nu går på gymnasiet. De talar flytande svenska och vill skaffa sig en utbildning för att få jobb i Sverige. Migrationsverket låter dem gå klar sin gymnasieutbildning, men sedan ska dem utvisas.

Enligt min mening är detta ett otroligt slöseri med pengar och kunnigt folk. Man har lärt sig svenska, man har fått en utbildning som det svenska samhället bekostat och man är villiga att gå in och arbeta inom vården, hemtjänsten och så vidare.

Men våra styrande vill kasta ut dem ur landet !

Jag vill ha svar på hur våra politiker tänker när man inte vill ta tillvara dessa resurser av människor som finns.

En stor fråga i dag är hur man skall lösa bemanningen inom sjukvården i framtiden.

Varför tar man då inte tillvara dessa resurser som samhället redan bekostat ?

Torbjörn Claesson,

präst i Ludvika församling

ansvarig för verksamhet bland Newcomers

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel