Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför köper inte reservatälskarna egen skogsmark?

I referatet i tidningen 17 december, utmärkt i övrigt, från Smedjebackens kommunfullmäktiges debatt om naturreservat på Barkens öar, blev jag citerad på ett sätt som kräver visst förtydligande för att bli rätt uppfattat.

Såsom boende på landet och yrkesverksam i skogsbruk i 60 år har jag verkligen inte svårt att se det stora naturvärdet i en vanlig svensk blandskog. Något jag otaliga gånger offentligt givit uttryck för i olika sammanhang. Så också på detta fullmäktigemöte! Däremot har jag inte – och det var poängen – kunnat se att 57 ha granskog, 29 ha lövblandad barrskog, 24 ha barrblandskog och 5 ha tallskog på öarna, innehåller några särskilt unika naturvärden jämfört med vilken mellansvensk skog som helst. Inte heller i Smedjebackens kommun som till sin yta täcks av mera skog än nästan någon annan kommun i Sverige!

Därtill kommer, vilket jag också poängterade i fullmäktige, att rejäla avverkningar gjordes på en av öarna för ett antal år sedan. Den skog som finns idag är alltså inte en orörd urskog vilket annars brukar vara ett motiv för reservatsbildande.

Begreppen skötselplaner och reservatsföreskrifter innebär i sig att den helt spontana utveckling som ofta framhävs av reservatsanhängarna som ett motiv för reservat inte är konsekvent. Stigar och rastplatser liksom utglesning av träd skall göras för att höja upplevelsen av naturen.

Rimligen måste då också ingå fällande och viss upparbetning av barkborreskadade träd som innebär annars innebär fara då de lätt blåser omkull.

För detta finns alltså hur mycket utrymme som helst för frivilliga insatser från reservatsentusiasterna!

För Centerpartiets del vill jag poängtera att det är avgörande för fortsättningen att en reservatsbildning bygger på frivillighet från markägarnas sida och att det inte kostar kommunen miljonbelopp som skall tas från områden där det verkligen behövs!

Skogsbruk skall vara normaltillståndet inte något som blir över när alla reservatsälskare fått sitt. Bara så kan vi möta framtidens utmaningar om miljö och klimat.

Det som förvånar mig alltmer är att inte de som ser vanligt skogsbruk som exploatering, trots en hundraårig skogsvårdslag, inte går in på den fria marknad vi har när det gäller ägande av skog och köper egen skogsmark för att där i praktiken visa hur man skapar urskogar. Kanske är det för lätt att använda offentliga medel och ställa krav på andra?

Göran Engström, ordförande Centerpartiet i Smedjebacken

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips