Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför är vi svenskar så pessimistiska?

Frågan behöver ställas eftersom pessimismen har kommit att dominera människors tänkande i Västvärlden.

Pessimismen har gamla anor. Den bidrog till att göra flockens medlemmar försiktiga i mötet med lejon – eller med människor från andra flockar. Det dröjde ända in på 1800-talet innan människor kände att de kunde tänka framåt, planera för sitt eget och familjens liv. Förändringarna växte fram i takt med att individen blev en medborgare med likhet inför lagen och möjlighet att behålla frukterna av sitt arbete. Det var dessa allt mer företagsamma, självständiga individer som låg bakom stora delar av den tekniska utvecklingen under 1700- och 1800-talen.

Thomas Newcomen och James Watt spelade nyckelroller når ångmaskinen utvecklades. Newcomen var smed och predikant, Watt var instrumentmakare. Nicolaus Otto byggde en fungerande förbränningsmotor. Han försörjde sig som kaffe- och te-försäljare. Bröderna Wright byggde de första fungerande flygplanen. De försörjde sig bland annat som cykeltillverkare och tryckare.

Varifrån kommer dagens pessimism?

En svensk forskare, Peter Santesson, ser tre möjliga orsaker:

Vi har blivit bortskämda av våra välfärdssystem, tror inte längre att vi behöver anstränga oss för att få det bra. Vi ser inte att vi är på väg till något.

Vi tycker oss se att landets förmåga att försvara sina medborgare sig mot yttre (krig) och inre (kriminalitet) hot har försvagats.

Vår tilltro till att vi ska kunna behålla vår välfärd, vårt välstånd, har försvagats.

Dessa faktorer förstärker varandra i en ond cirkel.

När vi slår oss till ro tappar vi, både som medborgare och som politiker, bilden av vart vi vill komma, våra visioner.

Debatten kring vår trygghet handlar om alla olika saker som gör oss mindre trygga; en ökande gängkriminalitet, för få poliser, överbelastade domstolar, ett yttre försvar som klarar högst en vecka.

Debatten kring vår välfärd handlar om nedskärningar, sjukhusköer – en försvagad välfärd.

Var kan vi söka ett hopp om en bättre framtid?

Pessimismen gör det svårare för oss att se att vi människor trots alla våra brister har byggt bättre värld. Färre människor svälter. Allt fler människor lär sig läsa. Allt färre barn dör i förtid. Vi människor har utvecklats från att se tortyr som ett spännande skådespel till att känna avsky för den tortyr som trots allt förekommer. Inget århundrade har sett en så liten andel av de vuxna männen dö på grund av våld som 1900-talet.

När vi ser vad människan faktiskt åstadkommit under de senaste 200 åren finns det skäl att vara optimistisk – om vi inte låter pessimisterna styra.

John Fletcher

Medgrundare av Söderbaumska skolan

Medgrundare av gemenskapsboendet Tersen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel