Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vänsterpartiet: Alliansen tar vår politik och låtsas ha nya lösningar på vårdproblemen i landstinget

Alliansen har i flera debattartiklar påstått att de har lösningen på alla personalproblem inom vården i Dalarna. Men "deras" förslag är sådana som vi i den rödgröna ledningen redan arbetar med.

Vi har valt att införa olika åtgärder stegvis. På så vis kan vi utvärdera och dra lärdomar av hur väl åtgärderna fungerar innan vi beslutar att införa dem fullt ut.

Ett exempel på detta är så kallad vårdnära service (VNS) som innebär att servicepersonal avlastar vårdpersonalen. Servicepersonalen utför uppgifter så som att städa, så att vårdpersonalen kan ägna sig åt vad de är utbildade för: vård. Detta är redan genomfört på kirurgavdelningen på Falu lasarett och kommer successivt införas på fler enheter.

Vi har också infört utbildningsanställningar för sjuksköterskor. De får alltså med full lön vidareutbilda sig till specialister. Under det gångna året har 25 personer fått den här möjligheten och vi kommer fortsätta med fler nästa år.

Vidare har vi låtit 30 undersköterskor utbilda sig till sjuksköterskor på landstingets bekostnad. Vi ser nu över hur vi kan erbjuda möjligheter för fler undersköterskor att vidareutbilda sig inom sitt yrke.

Löneläget för sjuksköterskor är dock inte tillfredsställande. Landstinget Dalarna ligger visserligen bra till vad gäller löner till nyutexaminerade sjuksköterskor, men det behövs lönesatsningar på de sjuksköterskor som har vidareutbildning.

En annan åtgärd Vänsterpartiet vill införa är möjlighet till förkortad arbetstid. Detta har vi drivit under många år med stort motstånd från allianspartierna, som först nu tycks ha anammat våra krav. I landstinget pågår ett projekt med översyn av scheman en del kliniker. När det genomförs kommer det innebära en arbetstidsförkortning för den personal som jobbar natt.

Det är glädjande att Allianspartierna slutligen är med på att genomföra våra åtgärder inom vården, men att presentera dem som nya lösningar är ren lögn.

Samtidigt som alla dessa satsningar genomförts har vi dessutom haft ett besparingsprogram som lett till att landstinget har ett positivt ekonomiskt resultat. Det ger oss möjlighet till fortsatta satsningar, så länge vi inte hemfaller åt åtgärder som tömmer landstingets kassa.

Hyrsjuksköterskor, som Moderaterna oupphörligen tar upp som en lösning på bemanningsproblemen, är en sådan åtgärd. Vårt grannlandsting, Gävleborg, har anställt hyrsjuksköterskor, men har trots det inte fler öppna vårdplatser än Dalarna.

Vi kommer under nästa mandatperiod satsa på att ha egen personal, som erbjuds goda villkor.

Maja Gilbert Westholm, Landstingsråd (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel