Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Valfri tid och plats skapar bättre resultat än kortare arbetstid

Annons
Daniel Åberg, vd BananByrån, privat bild. Montage.

Då och då kommer frågan om förkortad arbetstid upp. Vanligen sextimmars arbetsdag, men nu på senare tid även fyradagars vecka. Oftast är resultatet att idén inte ses realistisk, och så dör diskussionen. Jag tror att man kollar på fel grejer: satsa på att fler får jobba hemifrån/bortifrån/varsomhelstifrån i stället. Det finns mycket att vinna, både i form av gladare personal/färre sjukskrivningar och mindre miljöpåverkan med färre transporter.

Det är inte så konstigt att människor vill jobba mindre, med bibehållen heltidslön, och få mer tid över att träffa nära och kära. En väldigt mänsklig inställning som jag sympatiserar med. Vi som driver företagen har dock ofta väldigt svårt att jobba mindre än åtta timmar per dag. Att vi orkar med detta handlar om driv, passion och envishet. Kort och gott att vi trivs.

I en artikel i SVD som jag läste sågas idén med kortveckor och kortdagar. Jimmy från Background, en byrå som också finns i Falun, berättar hur deras försök med sextimmarsdag ledde till stress och vantrivsel. Jag kan tänka mig det, då det måste vara tempo hela tiden för att få samma jobb gjort som på åtta timmar. Stressen är också en av de värsta bovarna av i dag, och sjukskrivningar till följd av utbrändhet är så vanliga att vi nog alla känner minst en person som är sjukskriven för utmattningsdepression.

Fria arbetstider och arbetsplats skapar trivsel, och känslan av att kontrollera sitt eget liv - det som jag tror är själv grunden till viljan att jobba kortare dagar. Där jag jobbar sitter någon i Mora, en annan flyttar runt mellan Gagnef, Falun, Uppsala och Stockholm. Arbete på tåg eller från hotellrum är ingen ovanlighet. Allting är möjligt med nutidens teknik.

Jag vill gärna bidra till att fler företag jobbar på detta sätt. Såväl medarbetare som miljö kommer att vinna på detta. Självklart finns det utmaningar - men det finns mycket att vinna!

Daniel Åberg

vd BananByrån

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons