Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välfärdsarbetarna har levererat länge - nu är det arbetsgivarnas tur

Sommaren är här och det betyder för många att det nalkas en efterlängtad ledighet inom kort. För andra innebär sommaren dock mer arbete än vanligt.

En del branscher kan stänga ner sin verksamhet medan de anställda har semester men det är långt ifrån möjligt inom välfärdens olika branscher. Vård och omsorg, som alltid organiserar arbetet med hjälp av otrygga anställningar, ökar antalet vikarier ytterligare under sommaren. Det är faktiskt ett skamligt sätt av arbetsgivaren att nyttja arbetskraft på det viset!

Det spelar ingen roll om du har utbildning eller inte, om du har erfarenhet eller är helt ny på jobbet – så gott som alla får en visstidsanställning och många dessutom timavlönade med bokningar via sms.

Som avdelningsordförande på Kommunal har jag länge uppmanat ansvariga för branscher i välfärden att tänka om och bemanna mer långsiktigt och hållbart. Att bemanna efter det faktiska behovet och genom delaktighet från de anställda – de som vet bäst hur arbetet bör organiseras.

I år är omständigheterna speciella. Coronapandemin har varit en enorm utmaning för vård- och omsorgssektorn. Den har också satt ljuset på de bemanningsbehov som finns och som bara kommer att bli större framöver. Därför hoppas jag att du som arbetsgivare tar chansen att visa hur givande och roligt det är att ha ett yrke där man arbetar med människor. Att det är ett viktigt jobb som prioriteras och värdesätts. Att det är ett jobb där den anställde får en trygg anställning, rimliga arbetstider och en trygg arbetsmiljö.

Det är arbetsgivarnas ansvar att leverera nu. Välfärdsarbetarna har under väldigt lång tid levererat och inte minst under de senaste månaderna då man tagit ett stort ansvar för att vårt samhälle ska fungera, trots pandemi. Det är er tur nu.

• Se till att alla anställda erbjuds fyra veckors sammanhängande sommarsemester!

• Anställ fler på trygga anställningar i stället för att ta in timanställda vikarier. Det tjänar alla på.

• Ta hjälp av proffsen – de vet vad som krävs för en bättre arbetsmiljö.

Och till dig som ska jobba som undersköterska, vårdbiträde, personlig assistent, lokalvårdare, vaktmästare, kock, barnskötare eller något annat av alla samhällsbärande yrken inom välfärden i sommar vill jag säga välkommen! Du behövs och jag hoppas att du ska få de förutsättningar som krävs för att du ska vilja fortsätta jobba i en av de viktigaste branscher som finns på arbetsmarknaden. Välkommen också till fackföreningen Kommunal! Dina åsikter och erfarenheter är viktiga. Tillsammans kan vi skapa förändring.

Malin Ragnegård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel