Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Valet handlar om att skapa ett Europa där trygghet för vanligt folk står i centrum

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Om två veckor går Europa till val. Varför är det viktigt att rösta i valet till Europaparlamentet undrar säkert en del av er. Hur påverkar det som bestäms i Bryssel mitt liv i Borlänge, Hedemora eller Malung? Ganska mycket faktiskt. Europa står just nu inför ett vägval. I dag har marknadsliberala och högerpopulistiska krafter ett stort inflytande i Europa. Det här valet handlar om att ta tillbaka kontrollen från de marknadskrafter som dessa partier låter härja fritt och istället skapa ett demokratiskt Europa där trygghet för vanligt folk står i centrum. Låt oss ge några exempel.

Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. För oss är det en självklarhet att en byggnadsarbetare från Warszawa ska ha samma rättigheter som en byggnadsarbetare från Borlänge när man jobbar på samma arbetsplats. Så är tyvärr inte fallet i dag. Allt för många oseriösa företag som utnyttjar sina anställda med slavliknande löner och odräglig arbetsmiljö har fått fotfäste på den svenska arbetsmarknaden. Detta måste få ett stopp. Vi kan inte acceptera en situation med byggnadsarbetare som tvingas sova  på sina arbetsplatser eller utländska lastbilschaufförer som måste arbeta för 30 kronor i timmen och sova i sina lastbilar längs våra vägar månader i sträck. Det är inte bara dåligt för de medborgare från andra EU-länder som tvingas arbeta under dessa villkor. Det påverkar också svenska löntagare. Om vi ska se till att Sverige inte blir en låglönemarknad och den svenska modellen urholkas, måste vi stå upp för att svenska kollektivavtal ska gälla för alla på den svenska arbetsmarknaden. För detta ändamål vill vi att all inremarknadslagstiftning och EU:s fördrag ska innehålla en skyddsklausul för våra kollektivavtal.     

Demokratiska och fackliga rättigheter måste värnas. Vi kan inte acceptera att högerextremismen breder ut sig med arbetarfientlig politik och försämrade fackliga rättigheter som resultat. Tyvärr är det fallet i många EU-länder. Och risken är att om de antidemokratiska och antifackliga krafterna växer sig större i EU så kommer även vi i Sverige att drabbas. Exempelvis har Victor Orbáns politik i Ungern lett till att arbetstagare kan tvingas jobba motsvarande en hel dag extra i veckan och dessutom få vänta på lönen i tre år. Fackliga rättigheter har också tagits bort, såsom rätten att strejka för rimliga villkor. Det är en oacceptabel utveckling. Samtidigt ser vi hur demokratin begränsas genom ingrepp i pressfriheten i till exempel Ungern och Polen. Vi vill att EU ska använda alla medel som står till buds för att stoppa utvecklingen, bland annat genom att ta bort rösträtten för och strypa EU-finansiering till de länder som bryter mot EU:s grundläggande värden.

Ingen ska dö på jobbet – ingen ska bli sjuk av jobbet. EU måste anta en ny och mer ambitiös arbetsmiljöstrategi. Det förebyggande arbetsmiljöarbetet ska ges särskild prioritet. Vi vill att det införs en nollvision mot dödsolyckor på EU-nivå. Men vi måste också jobba för att förebygga arbetsrelaterade dödsfall på lång sikt. För oss är det viktigt att EU fortsätter att arbeta för att förbättra lagstiftningen som skyddar arbetstagare från att drabbas av cancer på arbetsplatsen. Något som Sverigedemokraterna röstat emot. Men det handlar också om att se till så att folk inte slits ut på jobbet och dör en långsam död på grund av en ohållbar arbetsmiljö.

Er röst är viktig. Vi måste ta tillbaka kontrollen från högerpopulister och marknadsliberaler. För alla som vill se mer trygghet för vanligt folk, rösta på Socialdemokraterna den 26 maj.

 

Johan Danielsson (S)

Nummer två på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentsvalet Jan Bohman (S)

Kommunalråd Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel