Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vad krävs för att klimatkrisen ska hamna högst upp på den politiska agendan?

Nu har vi befunnit oss i en global pandemi i över 1,5 år. I skrivande stund har omkring 4,4 miljoner människor dött av covid-19 i världen. Vi vet också att i och med klimatförändringar riskerar vi att drabbas av allt fler sjukdomar som smittas från djur till människor. Utöver de tragiska dödsfall som covid-19 har bidragit med så har vi tvingats isolera oss från nära och kära och det har varit tufft, otroligt tufft för alla inblandade.

Utöver att vi lever i en global pandemi, det har blivit någon slags vardag, så har de senaste veckornas konversationer ofta handlat om det enorma skyfall som drabbade södra Dalarna/Gästrikland. Vägar och broar spolades bort, källare fylldes, viadukter dränktes och så vidare. Vi kan nog enas om att det var tur att ingen skadades svårt och att den ekonomiska förstörelsen är total.

Vi vet, likt sjukdomar som smittar från djur till människa, att i och med klimatförändringarna så kommer alla typer av extremväder att öka. Den logiska slutsatsen vi kan dra är att klimatförändringarna är här, i Sverige och i Dalarna.

Ingen har ju heller missat att för någon vecka sedan släppte FN:s klimatpanel en rapport, baserad på 14 000 forskningsstudier, om just klimatförändringarna. Det som är fastslaget är att vi människor påverkar klimatförändringarna, vi bidrar till att jorden är på väg att bli uppvärmd till den grad att den kan komma att bli obeboelig.

Samtidigt kan vi se konsekvenserna nu med egna ögon. Vi finner oss i att vi lever i en pandemi som tagit ifrån oss nära och kära på många olika sätt, samtidigt som vi ser att vi inte har en chans när naturens krafter slår mot oss.

Därför undrar vi, vad är det som krävs för att klimatkrisen och hållbarhet ska hamna högst upp på den politiska agendan? Är det först när vi tvingas begränsa vår vardag? När närstående dör? Eller när vi drabbas av stora ekonomiska förluster? Inget av dem tydligen. När vi riskerar att våra barn får en planet som är obeboelig? Det vet vi nu, men ändå händer ingenting.

Därför ställer vi oss frågan: Vad är det som krävs för att politiker, journalister och andra viktiga samhällsledare ska se klimatförändringen som den kris det faktiskt är?

Därför ställer vi oss frågan: Vad är det som krävs för att politiker, journalister och andra viktiga samhällsledare ska se klimatförändringen som den kris det faktiskt är?

Oavsett vilket parti du sympatiserar med, så bör det här vara högst upp på allas agenda. Oavsett om du bryr dig om familjen, säkerhet, en fri marknad eller välfärden mest, så riskerar klimatförändringarna att slå sönder allt som vi drömmer om för våra barn. Det enda vår generation vill är att få leva tills vi blir gamla och att våra barn får en framtid överhuvudtaget.

Det positiva är att det fortfarande finns tid att agera och möjligheterna är oändliga. Därför, likt som ni nu har uppmanat svenska folket att lita på forskningen och vaccinera sig, så uppmanar vi er nu att lita på forskningen och hantera klimatkrisen som en kris.

Johanna Mattsson, doktorand i hållbar stadsutveckling vid Högskolan Dalarna

Juliana Salamone, hållbarhetsstrateg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel