Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vad gör Peter Hultqvist (S) åt Tullens befogenheter?

Annons

Under 2019 har många i Dalarna drabbats av kringresande stöldligor som härjar runt om i Sverige. Polisen uppskattar att cirka hälften av alla inbrott och 90 procent av alla stölder av bilar, bildelar, båtmotor och jordbruksmaskiner, begicks av utländska stöldligor. Inte mer än fyra procent av inbrotten klaras upp. Stöldgods till ett värde av upp till 2 miljarder kronor kan i stort sett obehindrat föras ut ur landet årligen. De utländska stöldligornas möjlighet att verka ostört i Sverige måste upphöra. En viktig reform som skulle göra skillnad är att ge Tullverket befogenhet att stoppa misstänkt stöldgods vid gränsen, en befogenhet som Tullverket idag saknar.

Ibland hävdas det att försvarsminister Peter Hultqvist (S) från Borlänge skulle vara en av de mest inflytelserika ministrarna i regeringen. Min fråga till Peter Hultqvist är följande. Att Tullen får befogenhet att stoppa transporter med misstänkt stöldgods på väg ut ur Sverige bör väl vara något som ni samtalar om när ni träffas i regeringen? Jag vet, det är inte din portfölj, men vad gör du i denna viktiga fråga? Gör du något? Vad gör regeringen?

Grunden för att Stefan Löfven fortfarande är statsminister är stödet från C, L och V. När era företrädare träffar regeringen, har de då några synpunkter på frånvaron av reformer från regeringen när det gäller att hindra stöldgods från att lämna Sverige? Gör ni något i denna viktiga fråga eller är ni nöjda med ert inflytande på andra områden?

Ett tillkännagivande i Sveriges riksdag är ett beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt. I december 2018 biföll riksdagen budgetreservationen från KD och M. Med i budgetreservation fanns även ett tillkännagivande till regeringen om att ny lagstiftning bör antas som ger Tullverket befogenhet att stoppa och genomsöka fordon för att stoppa utförseln av stöldgods.

Trots detta har regeringen inte agerat. Här måste regeringen visa handlingskraft. Den passivitet vi ser är förödande, till stor skada för Sverige och gör att Sverige fortsätter att vare ett smörgåsbord för den internationella brottsligheten.

Samuel Hedström (KD)

Kommunpolitiker i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel