Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vad det rör sig om är den sista offentliga, icke bebyggda, delen av Siljans strand

 
Sjöbodsprojektet i Rättvik
Visa alla artiklar

Annons

Desperationen hos de krafter som vill exploatera Siljans strand nedanför Lerdal i Rättvik är tydlig. Som sista halmstrå för att rädda en dödsdömd detaljplan mobiliseras nu riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M). Länsstyrelsen har i sitt granskningsyttrande dömt ut planen. Bohlin gör ett oblygt försök att tubba Ylva Thörn, landshövding i Dalarnas län, att köra över sina tjänstemän.

Bohlin kallar frejdigt byggandet av 34 fritidshus på den smala strandremsan – utöver befintliga stugbyar i Rättvik och en campingplats som är på väg att förtätas – ett ”fantastiskt innovativt projekt”. Det säger mycket om hans tankehorisont när det gäller framtidsvisioner!

Rättvik behöver bostäder och inflyttning. Men här handlar det alltså inte om permanentbostäder. Att bygga sådana på denna mark är inte tillåtet. Några garantier för att husen hyrs ut under turistsäsongen finns inte. Glädjekalkylen beträffande turismintäkter som fanns i en tidigare planversion har strukits. Både inflyttning och besöksnäring – där intresset för klimatmässigt hållbar turism växer – gagnas långsiktigt oändligt mycket mer av en öppen och tillgänglig strand vid Siljan än av en privat stugby!

Bohlin nämner inte att den ”allmänna bryggan” där allmänheten i nåder skulle få passera är tänkt att ligga i direkt anslutning till stugornas altaner. Vem kommer att vilja gå där? Risken för privatisering av hela området är överhängande. Det är en tung punkt i länsstyrelsens kritik.

Bohlin beskriver, felaktigt, planområdet som en värdelös igenslyad markbit. Vad det rör sig om är den sista offentliga, icke bebyggda, delen av Siljans strand nära Rättviks samhälle. Området är ett omtyckt strövområde både för rättvikare och besökare, med fantastisk obruten utsikt över Siljan. Fler skulle utnyttja det om stranden röjdes helt och tillvaratogs varsamt med bevarat strandskydd och allmän tillgänglighet. Ett medborgarförslag om detta finns hos kommunen. Alternativet till exploatering är inte nolläge. Det är klimatsmart utveckling!

Ordet klimat nämner inte Bohlin överhuvudtaget. Utbyggnad av denna del av Dalabanan till dubbelspår skulle omöjliggöras om hus byggs så nära järnvägen. Dalabanans framtid är vital för Siljansbygden och Region Dalarna. Dubbelspår diskuteras redan politiskt inom Mälardalssamarbetet där Region Dalarna är med.

Sakskälen mot detaljplanen är överväldigande. Bohlins inlägg är ett exempel på ”argument saknas, höj rösten”. Att insinuera att motståndare till planen hittar på svepskäl är magstarkt. Vi som säger nej vill bevara en samhällsnära strand tillgänglig för alla. Att detta skulle vara ”absurt och blodtryckshöjande” får stå för Bohlin.

Att bygga fritidshus på den sista offentliga stranden i centrala Rättvik skulle motverka både inflyttning och besöksnäring. Vi känner oss trygga med att vår landshövding förstår vad som långsiktigt ligger i Rättvikarnas och Dalfolkets intresse.

Den ekonomiska förening som står bakom stugbyprojektet har trots flera påstötningar underlåtit att lämna ut sin medlemslista. Enligt lagen om ekonomiska föreningar är sådana listor offentliga. Debatten skulle tjäna på ett klarläggande av vilka som argumenterar för strandexploatering av omsorg om det allmänna respektive vilka som gör det i eget ekonomiskt intresse. Vi som yttrat oss kritiskt har undertecknat med våra namn.

Perols Ulla Gudmundson, Vikarbyn

Skribent, diplomat, före detta ambassadör

Birgit Nilses, Nittsjö

Före detta journalist

Helene Wiberg, Lerdal

Före detta revisor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel