Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: V motionerar till regionfullmäktige för att undvika gräddfiler i vården

Annons

Vi har en vård i Sverige som står sig väl när kvalitén jämförs med andra länder. Fram till för några år sedan hade vi också en vård som var tillgänglig för hela befolkningen på i stort sett samma villkor. Nu är det inte fallet längre – en kil håller på att slås in i sjukvården där de som kan betala eller har arbetsgivare eller för all del också fackföreningar som betalar kan köpa sig företräde till vården.

De senaste 15 åren har antalet privata sjukvårdsförsäkringar ökat dramatiskt i Sverige. Detta har skett samtidigt som allt fler delar av den offentliga vården utförs av privata företag. Det finns idag ingen begränsning i hur dessa företag ska prioritera patienter. Detta leder till att patienter som har privata sjukvårdsförsäkringar prioriteras före de som söker vård genom vårt offentliga system. Vård ges alltså inte efter behov utan efter vilken patient som anses ge den bästa ekonomiska avkastningen. Granskningar i media under den senaste tiden har gjort detta mycket tydligt.

Man kan förstås hävda att det står var och en fritt att lägga sina pengar på att köpa sig god vård genom att köpa sig en privat sjukförsäkring och så kan det ju vara. Men de privata sjukförsäkringarna berättigar också till skatteavdrag! Alltså vill jag hävda att vi som inte kan eller vill köpa oss före i vårdköerna är med och betalar för de som går före genom att staten förlorar skatt. Skatteinkomster som skulle kunna användas för att minska vårdköer för alla.

Det är tillåtet att bedriva hälso- och sjukvård i privat regi. Likaså är det tillåtet att teckna privata sjukförsäkringar. Problemet uppstår när den privata vården av försäkringspatienter blandas med vård av patienter från den offentliga vården.

Hälso- och sjukvårdslagen anger att den med störst behov av vård ska få sin vård först. Därför är det otroligt viktigt att den offentligt finansierade vården som styrs av hälso- och sjukvårdslagen inte blandas med sjukvård som ges genom privat finansiering eller privata sjukvårdsförsäkringar.

I Dalarna har vi hittills varit förskonade från privata utförare i någon större utsträckning men i Dalasamverkans verksamhetsplan framgår att man tänker sig att konkurrensutsätta verksamheter. Konkurrensen får då antas komma från privata vårdgivare. Vi i Vänsterpartiet vill därför förhindra att ovanstående situation också uppstår i Dalarna.

Genom att föra in tydliga krav i avtal och upphandlingar på att offentligt finansierad sjukvård inte får blandas med privat finansierad så försvinner riskerna för att gräddfiler för ekonomiskt lönsamma patienter med annan finansiering än offentlig skall uppstå.

Vänsterpartiet yrkar att Region Dalarna i eventuella framtida upphandlingar och avtal med privata vårdutförare reglerar att ”verksamheten ska bedrivas uteslutande med offentlig finansiering och vårdavgifter”.

Maja Gilbert Westholm

Oppositionsråd för Vänsterpartiet i region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel