Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utvecklingen på skolområdet i Säter måste vändas

I veckan presenterade Lärarnas Riksförbund sin utvärdering av skolväsendet i landets kommuner. Säter kommun hamnar i botten i undersökningen, på plats 290 av 290. Kommunen är alltså rankad till Sveriges sämsta skola.

Detta tycker Moderaterna i Säter är oacceptabelt och vi är beredda att ta kampen mot Sveriges sämsta skola.

Skolan är viktig för ett barns framtid. Det ska inte spela någon roll var du kommer ifrån, utan vart du är på väg, men som situationen ser ut i Säter idag, så försämras framtidsutsikterna för den som går i skolan i Säter.

Vårt arbete för en bättre skola i Säter fokuserar på att införa reformer som ökar kunskaperna. Vi vill införa mer undervisningstid för alla barn i grundskolan, och att mer tid ska läggas på viktiga baskunskaper som matematik, svenska men även på fysisk aktivitet.

Elever lär sig inte tillräckligt mycket i svensk skola jämfört med andra länder. Trots att resultaten i internationella kunskapsmätningar ökar så presterar vi fortfarande på OECD:s genomsnittsnivå. Då ska man betänka vad det innebär för en Säterbo som går i en skola som ligger långt under OECD:s genomsnitt. Det är dåliga framtidsodds.

Utvecklingen på skolområdet i Säter måste vändas och det måste vara av högsta prioritet för kommunen att göra det snarast. Vår framtid i Säter är avhängig av att barn och ungdomar kan få en god utbildning i kommunen. En dålig skola avskräcker barnens föräldrar från kommunen. Vi behöver en bra skola, där barn och unga får en god utbildning, så att de och deras föräldrar kan bo kvar i kommunen för att arbeta och leva här. Endast så kommer vi att bygga Säter starkt igen. 

Men för att nå dessa mål måste vi ta oss in till land igen, för vi är på tunn is om vi har sämst lärarlöner i landet. Risken är stor att våra kompetenta lärare byter skola för att få en rejäl höjning i lönekuvertet. Därav tycker jag det är skrämmande att kommunen kommenterat att man tar ”bottenplacering med en nypa salt”. Det är ju tyvärr inte första undersökningen som vi hamnar pyrt till. Därför anser jag att det är dags för lite självinsikt för att försöka sätta fingret på problemen. 

Vi vill också veta vad majoriteten tänker göra åt situationen? Under er ledning går skolan och trenden åt fel håll. Nu är det dags för er att ta tag i skolan!

Caroline Willfox (M)

Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel