Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Utse en digitaliseringsminister i kommunen

Malung-Sälens kommuns årliga kassa ska räcka till för drift till vård, skola, omsorg samt investeringar som måste göras.

För att komma i balans krävs stora besparingar eller att tigga efter skattepengar från staten eller be lokala medborgarna om skattehöjningar. Ett annat sätt är att dra ner på kostnader för till exempel vård, skola och omsorg.

Stora kostnader väntar som att bygga nytt badhus, nya moderna skolor och nya äldreboenden gjorda för 2020-talet. Att bygga nya bostäder innebär ökade borgenåtagande åt Malungshem, liksom att renovera och underhålla befintliga kommunala bostäder och fastigheter. Vatten- och avloppsledningar kräver också stora investeringar och utbyggnader. Sanering av industritomter, täckning av avfallsanläggning, underhåll av eftersatta kommunala gator, pensionsskuld, nya borgensåtaganden åt Malungshem och Vamas är alla stora kostnader som väntar.

Digitalisering kan rädda Malung-Sälens kommun.

Stora delar av verksamheterna i kommunen kan genom utbrett samarbete med digitalisering tillsammans med andra kommuner eller företag minska antalet anställda.

Detta skulle ha påbörjats för länge sedan men är förklarligt svårt för en styrande majoritet i vilken kommun som helst. Om styrande börjar prata om uppsägningar på grund av arbetsbrist blir följden att man tappar betydande röstunderlag. Här krävs mod av styrande. Malung Sälens kommun har cirka 1000 anställda inom kommunens verksamheter.

150 till 200 så kallade kontorsarbetare skulle lätt kunna friställas eller omplaceras eller omskolas till yrken som har stort behov. Dessa blir inte arbetslösa utan byter yrke. Så många mindre på lönelistan skulle göra 50–60 miljoner kronor i besparing per år.

Lars Nilsson

Kristdemokraterna i Malung

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel