Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utsatta barn ska inte bli mer utsatta under sommarlovet – Kristdemokraterna föreslår höjda bidrag

För de barn som lever i utsatthet kan tio veckors sommarlov vara en evighetsväntan på att skolan ska börja igen. För många innebär sommarlovet en ständig oro över att vara hemma med en förälder som dricker för mycket eller är våldsam. Lovet kan innebära en kurrande mage då man inte kan räkna med dagens skollunch, det kan innebära en enformig vardag då det varken finns pengar till buss eller friluftsbad. De familjer och barn som känner igen sig i detta behöver extra omsorg och Kristdemokraterna har konkret politik för att förbättra deras situation.

Vi kristdemokrater föreslår bland annat ett extra jobbskatteavdrag för föräldrar och en höjd barndel i bostadsbidraget. För en ensamstående mamma med två barn skulle det kunna innebära 500 kronor extra i månaden.

Vi har också ett förslag som riktar sig direkt till barnen – ett fritidskort till alla barn mellan årskurs 2 och 9 laddat med pengar till idrottsaktiviteter eller kulturskolan. De flesta barn skulle få 500 kronor i stöd per år men för de som lever i hushåll med ekonomisk utsatthet kan stödet bli upp till 2400 kronor per år. Då skulle fler barn kunna var med på sommarfotbollsskolan eller danslägret.

För många barn innebär sommarlovet att det vanliga skyddsnätet av andra vuxna försvinner. Utsatta barn blir än mer utsatta. Barnens rätt i samhället, BRIS, såg redan i inledningen av coronakrisen en uppgång av antal samtal till dem med 30 procent. Kristdemokraterna har nu föreslagit ett riktat stöd till BRIS med 10 miljoner kronor förutom ett generellt tillskott för kostnadsökningar.

Dessa förslag kan alla göra en stor skillnad i en liten människas liv.

Pia Steensland (KD), riksdagsledamot och familjepolitisk talesperson

Carin Malm (KD), vice ordförande folkrörelseberedningen Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel