Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Utöka möjligheterna till självvald inläggning och garantera BUP-patienter en fast vårdkontakt

Psykisk ohälsa orsakar flest sjukskrivningar och orsakar stort lidande. Och särskilt oroande är det att så många unga drabbas, ofta av lindrigare former, men i bland av självmordstankar.

Men den psykiska ohälsan drabbar hårt i alla åldrar. Inte minst drabbas många äldre av depression eller lider av nedstämdhet.

Social isolering är ytterligare ett problem, som kan leda till såväl fysisk som psykisk ohälsa och som ökar risken att dö i förtid. Var fjärde människa som dör på sjukhus dör ensam. Det kan vi inte acceptera. 

Liberalerna vill utveckla psykiatrin och insatserna för att mota bort den psykiska ohälsa så väl på regional som nationell nivå. Vi föreslår både insatser för att förebygga och för att hjälpa dem som drabbas. 

Vi vill se åtgärder för att bryta ensamheten. Ingen ska behöva dö ensam på sin sal. Unga ska inte behöva må dåligt

För att undvika att barn och unga drabbas av psykisk ohälsa behöver de verktyg för att hantera tuffa situationer i livet. Därmed minskar risken att de halkar efter i skolan för att de mår dåligt. Utveckla IT: s möjligheter att öka tillgängligheten till behandling.

Delaktighet och respekt ska prägla psykiatrin. Självvald inläggning är en modell som visat sig fungera väl på flera ställen i landet. Det innebär att patienter kan växla mellan hemmet och vård på klinik utifrån sina behov. Det är ett förhållningssätt som vi ska komma fler patienter till del.

Som patient i psykiatrin måste man få känna tilliten att det finns en kontinuitet och att vården utgår från individens behov. Därför vill vi arbeta för att barn och unga som är patienter i BUP ska garanteras en fast vårdkontakt. 

Vården är väljarnas viktigaste fråga. Och vill ge tydliga besked. Med liberal sjukvårdspolitik lägger vi kraft på att stärka hälsa, motverka ohälsa och skapa en vård med trygghet, kvalitet och tillgänglighet när livet är som svårast.

Anna Starbrink, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna

Bo Brännström, oppositionsråd i Dalarna för Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel