Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Underskatta inte Dalarnas undersköterskor

Debatten gällande undersköterskor och sjuksköterskor är het och högaktuell. Jag ser dock fler problem än att undersköterskorna blir diskriminerade och särbehandlade.

Ulf Berg (M) och Christer Carlsson (M) hänvisar till att den akuta sjuksköterskebristen behöver ses över för att korta operationsköerna. Det som behöver tilläggas i debatten är undersköterskans uppgifter inför, under och efter en operation. Det är undersköterskan som förbereder inför operationen, det är undersköterskan som är med och servar under operationen och det är undersköterskan som gör iordning efter operationen.

Det är med andra ord undersköterskan som ser till att sjuksköterska och läkare kan utföra sina arbetsuppgifter. Utan undersköterskor skulle fler operationer ställas in och köerna skulle bli ännu längre.

Vården är ett teamarbete. Försvinner en kugge skulle hela maskineriet stå still. För att vi tillsammans ska kunna ge den omvårdad Dalarnas medborgare behöver, måste vi även fortsättningsvis arbeta i team. Att regionen vill splittra teamarbetet som man tillsammans byggt upp är för mig en gåta!

Hur kan man se sig som en attraktiv arbetsgivare när man splittrar fungerande team och diskriminerar och särbehandlar sin personal?

När du som medborgare söker vård akut är undersköterskan bland de första du träffar. Det är undersköterskan som tar dina prover, förbereder dig och assisterar vid undersökningarna. Det är också undersköterskan som håller din hand när du är rädd, som torkar dina tårar när du är ledsen, ser till att dina behov tillgodoses och vakar vid din sida när det behövs.

Vi undersköterskor behöver lika mycket återhämtning som sjuksköterskor. Vår lediga tid är lika viktig oavsett yrkesgrupp. En god och hållbar arbetsmiljö är viktigt för att vi ska orka ett helt arbetsliv och för att ge oss förutsättningarna att ta hand om er och ge er den vård ni har rätt till!

Ulf Berg och Christer Carlsson: I mitten av februari vill vi senast ha ett datum med regionen för en dialog där vi tillsammans kan diskutera fram ett avtal som gör att våra viktiga undersköterskor orkar och vill jobba kvar i Region Dalarna!

Therese Lundell, sektionsordförande Kommunal sektion Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel