Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Underlätta för Dalarnas företag – kommunen ska inte begränsa krogarnas öppettider

Nyligen presenterades Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I Dalarnas fall möts man av en mestadels munter syn med bland andra Vansbro och Rättvik på topplaceringar och flera kommuner som klättrar flertalet placeringar. Dock gäller detta långt ifrån alla och dessutom finns stora skillnader kommuner emellan, både mellan stad och land samt beroende på färgen på det politiska styret.

Den ekonomiska nedgång som skett i spåren av coronapandemin har slagit oerhört hårt mot jobbskapare runt om i Dalarna, inte minst mot företag inom servicebranschen där många unga får sitt första jobb. Att säkerställa ett gott företagsklimat är oerhört viktigt för att för att skapa nya jobb, trygga finansieringen av välfärdens kärna och åter få ekonomin på fötterna. Dalarnas kommuner behöver genomföra reformer för ett friare näringsliv för att se till att detta sker.

Först och främst behöver attityden gentemot företagare bland både politiker och tjänstepersoner förbättras. Ett gott bemötande lägger grunden för att lokala företag ska kunna växa och skapa fler jobb, men också för att nya företag att vilja etablera sig i kommunen. Det är därför av högsta vikt att se till att dialogen mellan företagare och kommun präglas av tillit och respekt.

Utöver detta behövs konkreta sakpolitiska reformer som underlättar för företag att startas och drivas i kommunen. Skatten behöver sänkas, mer av den kommunala verksamheten behöver öppnas upp för privata aktörer, yrkesutbildningar behöver anpassas efter den lokala arbetsmarknaden och olika regler och restriktioner bör ses över. Processerna kring kommunal myndighetsutövning skulle även med stor fördel kunna underlättas för företagare.

Exempelvis bör inte kommunen på samma sätt som sker i dag begränsa när en restaurang ska få ha sin uteservering öppen, när krogen måste stänga för kvällen eller styra huruvida en restaurang ska få sälja en lokalbryggd öl eller ej tillsammans med hemlevererad mat, detta genom så kallad microcatering.

Två stora delar av den kommunala myndighetsutövningen, processen kring tillståndsansökningar samt tillsyn och kontroll, behöver förenklas samt göras smidigare för den enskilde företagaren. Detta skulle exempelvis kunna göras genom en så kallad företagslots där företagare guidas genom processen.

Ett företags relation till kommunen ska vara enkel och inte minst smidig. Det är genom ett gott företagsklimat vi skapar tillväxt och fler jobb.

Linus Karlén, distriktsordförande Cuf Dalarna

Hugo Abrahamsson, distriktsordförande Muf Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel