Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ulf Bergs (M) populistiska utspel hjälper ingen – tiden är inne att agera

Under pågående pandemi är belastningen stor på vård- och omsorgspersonalen. Vårdens anställda har dock, som alltid, gjort sitt yttersta för de sjuka och deras anhöriga.

Många är de politiker från alla politiska läger som har sett sig nödsakade att stort berömma vårdens anställda – detta för att de tror att det ger politiska poänger. Billiga poänger!

Första pris för sådana uttalanden måste nog ges till den moderate ordföranden för regionstyrelsen i Region Dalarna, Ulf Berg. Tillsammans med Moderaternas ekonomipolitiska talesperson Elisabeth Svantesson skrev han en artikel om hur vårdens anställda behöver få högre lön.

Jaha, tänker vän av ordning – regionstyrelsens ordförande är väl just den som har all makt när det gäller anställda inom Dalarnas hälso- och sjukvård. Varför ger han inte vårdens anställda mer betalt då?

Nej, hans uttalande var snarare ett typiskt populistiskt utspel som inte lurar någon. Är det sådana utspel vårdens anställda vill ha? En klapp på axeln som inte betyder något i realiteten?

Vi S–kvinnor har länge kämpat för bättre villkor inom vården. I Dalarna har vi, tillsammans med vårt moderparti Socialdemokraterna, drivit igenom att ett program för ett ”Jämlikare och Rättvisare Dalarna” ska tas fram. Beslutet togs innan någon ens hade hört talas om coronapandemin!

Programmet kommer att vara vägledande för de beslut som våra socialdemokratiska politiker i Dalarnas kommuner och i Region Dalarna behöver driva igenom för att uppnå just ett jämlikare och rättvisare Dalarna.

Det som vi S–kvinnor anser behöver ingå i detta handlingsprogram är bland annat:

• Heltid, en rättighet.

• Delade turer, långturer och sms-inkallningar av vikarier ska bort.

• Förbättrat ledarskap

• Lön efter ansvar.

• Förbättrad arbetsmiljö

• Kunskap och vidareutbildning så att man har rätt förutsättningar för att klara sitt professionella arbete.

• Antalet personal som besöker hjälpbehövande inom omsorgerna måste begränsas.

• Tillgång till skyddsutrustning måste säkerställas.

• All personal måste ha kunskaper i svenska så att alla omsorgstagare och patienter kan föra vettiga samtal och göra sig förstådda med den personal som är anställd för deras omhändertagande.

Coraonapandemin har visat på stora brister inom vården och i kommunernas äldreomsorg. Politiska, populistiska, uttalanden till stöd för vårdens anställda är provocerande. Det krävs beslut och handlingskraft för att förbättra alla brister som framkommit i all sin krassa tydlighet under pandemin.

Sverige är ett välfärdsland. Vi har råd att ha en vård och omsorg av hög kvalitet. Nu måste de brister som har lett till att alldeles för många äldre avlidit i covid-19 åtgärdas. Något annat är ett svek av formidabelt mått.

Vi S–kvinnor kommer att med näbbar och klor kämpa hårt för att Dalarna ska bli rättvisare och jämlikare. Vårdens anställda ska inte längre behöva nöja sig med en klapp på axeln. De ska veta att vi har sett deras kamp och deras arbetsförhållanden. De ska veta att vi står på deras sida i förbättringen av villkor för deras möjlighet att göra ett bra och professionellt arbete för Dalarnas äldre och sjuka.

Nu är tiden inne att agera!

Ingalill Persson, ordförande S–kvinnor Dalarna

Anita Tärneborg, vice ordförande S–kvinnor Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel