Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ulf Berg (M) fortfarande emot åtgärder trots allvarlig kritik

Annons

I kommuner och regioner finns revisorer med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs. De finns där för att följa upp att allt går rätt till och är en del av att säkra den demokratiska ordningen. I revisionen ingår politiker från både styre och opposition, och till sin hjälp har de också yrkesrevisorer som är upphandlade.

Region Dalarna fick mycket allvarlig kritik från revisionen gällande delårsrapporten 2019, där verksamhet och ekonomi redovisas. Underlagen var så bristande att revisorerna inte kunde uttala sig om resultaten, och därmed kunde de inte genomföra sin granskning. Det här verkar de styrande borgerliga partierna inte ta på allvar.

På regionstyrelsen i december skulle politiken svara på revisionsrapporten. Hela regionstyrelsen var överens om att vi ser allvarligt på det revisionen lagt fram men majoriteten var inte beredd att vidta några som helst åtgärder framåt. Detta trots att hela revisionen uppmanar politiken att omgående göra just detta.

Vi förslog att regiondirektören skulle få i uppdrag att föra dialog med revisorerna och återkomma med förslag på åtgärder. Detta vägrade den borgerliga majoriteten, och den hårda kritiken från revisorerna viftas bort.

Eftersom vi ser allvaret i situationen så valde vi att vi att skriva en debattartikel om dessa brister och det borgerliga styrets ovilja att åtgärda problemen. När regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) sedan svarade oss var det utan att alls kommentera den faktiska problematiken.

Därför undrar vi fortfarande varför det borgerliga styret inte vill ta fram förslag på konkreta åtgärder så att revisionen kan granska Region Dalarnas ekonomi och verksamhet ordentligt.

Kontrollfunktioner som revisionen finns där för medborgarnas skull. Den borgerliga majoriteten hindrar det arbetet. I förlängningen är det demokratin i sig som blir lidande eftersom medborgare inte har ordentlig insyn i vad som sker i den offentliga verksamheten. Det är oacceptabelt.

Avslutningsvis är det oroande att trots att den borgerliga majoriteten har sju heltidsarvoderade regionråd är det bara ett som över huvud taget tar sig tid att svara på debattartikeln och kritiken från opposition och revision. Det säger något om hur lätt man tar på den allvarliga kritiken, och om hur lite ansvar majoritetens regionråd är beredda att ta.

Elin Norén (S)

Oppositionsråd Region Dalarna

Abbe Ronsten (S)

Oppositionsråd Region Dalarna

Sebastian Karlberg (S)

Oppositionsråd Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel