Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: TV+TEXT: Dalarna måste säkra det mest akuta för flyktingbarnen

Vi vädjar nu till Dalarnas kommuner att säkra det mest akuta: garantera fortsatt skolgång fram till skolårets slut för ensamkommande asylsökande ungdomar som under skolåret fyller - eller av Migrationsverket bedöms vara- 18 år.

TV: Hör debattörerna muntligen framföra sitt inlägg

En pojke sätts klockan 00:32 på sin 18-årsdag på ett tåg från mellansverige till Norrbotten. Med tolv timmars varsel får han beskedet att han måste lämna kommunen där vänner och skola utgjort ett nätverk av relativ trygghet på en plats som han annars beskriver som ett ”läger” där personalen på boendet upplevs som väktare.

Undertecknade organisationer, nätverk och trossamfund vittnar om mängder av berättelser liknande denna från ensamkommande ungdomar. Inom loppet av ett dygn tas den mödosamt erövrade tryggheten bort och ungdomarna tvingas börja om på en främmande plats omgivna av främmande människor. Men nu utan det skyddsnät som de omgavs av bara ett dygn innan sin 18-årsdag.

LÄS MER: Krönika: Flyktingens längtan är tung – vi kan göra bördan lättare att bära

Tillsammans vädjar vi nu till Dalarnas kommuner att säkra det mest akuta: garantera fortsatt skolgång fram till skolårets slut för ensamkommande asylsökande ungdomar som under skolåret fyller eller av Migrationsverket bedöms vara 18 år.

Som reglerna tolkas i dag kan dessa ungdomar plötsligt ryckas upp från sin trygghet såväl i skolan som i samhället i övrigt för att förflyttas till en annan kommun.

Om de istället får bo kvar i skolkommunen kan de avsluta sitt skolår utan de problem som är förknippade med ett plötsligt uppbrott från en trygg miljö. Om de förflyttas är det dessutom osäkert om de kommer in på gymnasieskolan på den nya orten, eftersom bedömningen av deras kunskapsnivå och studieframgång kan bli bristfällig.

En ny lag förväntas träda ikraft den 1 juni. I regeringens proposition "2016/17:133 Kompletteringar av den tillfälliga lagen för uppehållstillstånd rörande studier på gymnasienivå" lämnas förslag som gör det möjligt för ensamkommande asylsökande ungdomar att fortsätta sina gymnasiestudier.

LÄS MER: David skrev lättläst om sina svåra år på flykt

En tvångsförflyttning och ett avbrott under pågående skolår äventyrar på alla sätt dessa ungdomars möjlighet till fortsatta studier. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2017.

Undertecknade organisationer, nätverk och trossamfund vädjar till Dalarnas kommuner att skyndsamt:

– Säkra fortsatt skolgång till läsårets slut för ensamkommande asylsökande ungdomar som fyller 18 år eller har bedömts av Migrationsverket att vara 18 år, samt

- Garantera dessa ungdomar ett förlängt boende i skolkommunen.

Undertecknare:

Marianne Omne-Pontén, ordförande Rädda Barnen Dalarna

Mikael Mogren, biskop Svenska kyrkan Västerås stift

Nils Åberg, stiftsadjunkt, handläggare asyl- och flyktingfrågor, Svenska kyrkan Västerås stift

Peter Åström, stiftsprost, Svenska kyrkan Västerås stift

Michael Williams, vice ordförande Flyktinggruppernas Riksråd

Morteza Haidari, ordförande Afghanska föreningen Ludvika

Shamila Ahmadi, ordförande Dala Afghan Unga Örnar

Nima Husseini, Ensamkommandes Förbund Ludvika

Kajsa Nyhlén Hansson, #vistårinteut

Lisen Vogt, #vistårinteut

Monika Annersten, Flyktinggruppen Falun

Borlänge Asylkommitté

LÄS MER: Insändare: "Låt flickorna som flytt få stanna och uppleva ett fritt liv"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel