Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Tunabyggen gör mig stum, hur tänker styrelsen?

Annons
Foto: Tunabyggen. Arkivbild.

Vad är det som pågår inom Tunabyggen? Säljer fastigheter och tappar pengar. Jag blir alldeles stum.

I Hem & Hyra (Hyresgästföreningens tidskrift, nummer 6/september 2018), finns en tablå som visar vinstmarginalerna för de kommunägda bostadsföretagen i Dalarna. Tunabyggen som är Borlänge kommuns dotterbolag har en vinstmarginal på 34,81 procent, motsvarande en vinst på 98 miljoner kronor.

Vinsten blev än större efter att bolaget tvingats sälja flera fastigheter för att ha råd att underhålla det resterande beståndet, som jag tolkar det. Kommunen anser sig ha rätt att ta en del av bostadsföretagets vinst för att täcka andra behov. Vinsten bör ändå räcka långt för att komma ifatt med underhållet. Vinsten bör även kunna räcka till att delvis minska lånestocken och omförhandla låneräntorna så att bolagets höga räntekostnader minskar och därmed behovet av årliga hyreshöjningar.

Läser i Borlänge tidning den 9 oktober under rubriken "Tunabyggen sparar - tolv tjänster i fara: Vi har sålt fastigheter och då tappar vi pengar. Det är de pengarna som betalar lokaler vi sitter i och våra löner. Då måste vi göra en anpassning, säger Jörgen Olsson, vd.”

Saknas ekonomisk insikt helt hos styrelsen och tjänstemän? Eller vad är det som pågår? Vem kom på idén att sälja den slumrande guldgruvan till Samhällsbyggnadsbolaget? Vem kom på idén att bygga ett nytt kontor på Hushagen för Tunabyggen, som satt i tillräckligt stora lokaler i eget hus centralt mitt emot Dagny, för 50 miljoner – men sedan betalade räkningar för 100 miljoner?

Hur tänker styrelsen och vad gör kommunens revisorer?

Bo Persson (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons