Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tröttsam retorik från S – att lova "allt till alla" är okunnigt och ohederligt

Replik: Så har Tom Edoff (S) presenterat sig. Efter att ha varit på sitt första sammanträde i barn- och utbildningsnämnden är tiden mogen för ett helt förvrängt angrepp på den gamla ärkefienden Moderaterna. Det är nästan som en initiationsrit i Socialdemokraterna – att gå till våldsamt angrepp utifrån följande manus: låtsas att det är 1968 (Socialdemokraterna har egen majoritet i Sveriges riksdag, det neutrala Sveriges oskadda industri har under två decennier byggt upp det sönderbombade Europa, statens kassakista är till synes outtömlig), utgå från att Socialdemokraterna har monopol på empati, solidaritet och goda samhällsavsikter, utmåla högerpartierna som fienden med hemlig agenda för att berika sig själva och förtrycka befolkningen.

Dramaturgin skulle nästan vara skrattretande om det inte vore för att Socialdemokraterna faktiskt verkar tro på det själva.

Skrattet fastnar dock ordentligt i halsen när ett så stort parti helt verkar sakna insikt och politik som är baserad i den samhällsbild som råder 2020. Det kommer att bli allt svårare att skapa fungerande majoritet i såväl riksdag, region som kommun. Behovet av att skaffa och diskutera riktiga lösningar utifrån verkliga faktaunderlag kommer att vara större än någonsin framöver.

Skolstrukturutredningen är precis ett sådant underlag. Utredningen innehåller flera förslag på satsningar i kommunens serviceorter, det vill säga landsbygden, men också i tätorten där cirka 70 procent av barnen i Falu kommun går i skolan.

Utredningen ger också förslag på förändringar som behöver göras för att det ska vara möjligt att satsa. Det lyftes som ett informationsärende på nämnden eftersom att det var väntat att det skulle komma yrkanden om ytterligare utredning. De yrkanden som Tom Edoff (S) hänvisar till kom från Vänsterpartiet, inte Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har istället för längesen bestämt sig för att frågan inte behöver diskuteras – alla skolor ska vara kvar och vi ska dessutom satsa mer överallt. Inte bara i skolan, vi ska satsa mer på alla delar i kommunens verksamhet och inte dra ner någonstans, att ens diskutera prioriteringar och rationalisering av offentlig sektor är ondsint högerpolitik, menar Socialdemokraterna.

Tom Edoff (S) refererar vidare till att politik handlar om skiljelinjer, prioriteringar och ledarskap. I den analysen är vi helt överens. Det är just på dessa områden som Socialdemokraterna brister. Att lova "allt till alla" är antingen okunnigt eller ohederligt och besvikelsen som följer bidrar till ytterligare minskat förtroende för samhällskontraktet.

Moderaterna har visat i många sammanhang att man vill diskutera verkliga lösningar på verkliga samhällsutmaningar men intresset är ensidigt. Sossarna vill inte förlora sin favoritfiende – de ondskefulla högermännen med hemlig agenda att berika sig själva och förtrycka folket. Tröttsamt och dåligt för medborgarna som vi finns till för.

Björn Ljungqvist (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden i Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel