Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tro inte på allt som står i tidningen

I Moratidningen den 26 mars i en nyhetsartikel står det om vilken kalldusch det var för socialnämndens ledamöter och ordförande när budgetprognosen för nämndens verksamhet 2021 presenterades.

Det var ingen kalldusch för vänsterpartiets ledamot. För redan 7 januari konstaterade vi, i en enkel analys av alliansens beviljade budgetram till socialnämnden, att det saknades 45 miljoner kronor för att nå en balans mellan intäkter och kostnader.

Det som överraskar är att socialförvaltningen redan nu konstaterar att underskottet troligen kommer att bli minus 56 miljoner för 2021. (Alliansen ska alltid vara värst.)

I dag 26 mars vet man anledningen till underskottet men inte 2020-06-15 när budgetbeslutet togs i kommunfullmäktige, inte heller har man låtit revidera budgeten sedan juni 2020.

Tilläggas bör att både socialdemokraterna och vänsterpartiet i sina alternativa kommunplaner har tillfört socialnämnden extra pengar till sin verksamhet, då vi vetat om att socialförvaltningens verksamhet varit underfinansierad fler år i rad. Nu uttrycker socialnämndens ordförande att hon tror att vi måste se en ökad budgetram. Detta har hon tidigare envist tackat nej till, hon har hävdat att de avsatta resurserna räcker.

Lite förvånande är att vissa nämnder medvetet kan budgetera sina verksamheter med ett negativt resultat? Varifrån tar Mora kommun pengarna som skall täcka upp dessa negativa resultat? Slutresultatet bör i slutänden åtminstone vara plus minus noll, inte negativt.

Vi kan ju inte lita på att staten, som nu, fortsätter att hjälpa kommunerna i all evighet att kunna visa positiva resultat på sista raden. Detta gäller flera kommuner i Dalarna inte bara Mora kommun. Bäva månde kommunerna om det efter valet 2022 skulle bli en borgerlig majoritet i riksdagen.

Christer Johansson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel