Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tillåt fler än åtta personer i kyrkan – regeln bryter mot grundlagen

Att få utöva en religion är i Sverige en grundlagsskyddad rättighet. Det viktigaste i utövandet av en religion är att fira gudstjänst, det gäller både kyrkor, moskéer och synagogor liksom andra typer av gudstjänstlokaler. Att detta är skyddat i vår grundlag betyder att om restriktioner ska införas så måste de vara väl genomtänkta och får inte finnas längre tid än vad som är absolut nödvändigt.

I november beslöt regeringen att vid gudstjänster måste deltagarantalet begränsas till åtta personer. Detta oavsett gudstjänstlokalens storlek.

För någon månad sedan lättade regeringen på restriktioner när det gäller bland annat konstsalonger, muséer och gym. Antalet deltagare tilläts i proportion till lokalernas storlek och skulle beräknas så att varje besökare skulle få minst tio kvadratmeters yta, samma ordning som tidigare gällt bland annat affärer.

Men när det gäller gudstjänster så höll man fast vid åttapersonersregeln.

Det betyder att i Leksand får 74 personer vara på Coop samtidigt, men i Leksands stora kyrka endast åtta personer.

Det betyder att i Leksand får 74 personer vara på Coop samtidigt, men i Leksands stora kyrka endast åtta personer.

Jag har själv hört både socialminister Lena Hallengren och FHM:s generaldirektör Johan Carlsson säga när de fick frågor om dessa orimliga restriktioner: Till en affär går man för att handla, till en kyrka går man för att träffas. Det är orsaken till de strängare restriktionerna.

De har helt fel! Till en kyrka går man för att fira gudstjänst. Man sitter med coronaavstånd, lyssnar, sjunger psalmer. När gudstjänsten är slut går man hem, iakttagande corona-avstånd. Det är ju hur enkelt som helst.

Både Lena Hallengren och Johan Carlsson har avgörande inflytande när det gäller restriktioner. Om detta beslut har fattats utifrån tron att kyrkor är platser dit man går för att umgås, prata med varandra, dricka kaffe, krama om varandra och vara allmänt sociala också under coronatider, då vet de inte vad de pratar om. Då har beslutet om max åtta personer vid gudstjänster fattats på helt felaktiga grunder.

Det enda rimliga och logiska är att samma regler ska gälla för kyrkor som för muséer, konstsalonger, gym och affärer: antalet besökare bestäms av lokalens storlek.

Allt annat är ett brott mot grundlagen och religionsfriheten.

Sture Lundqvist, Leksand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel