Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Tanken att nuvarande polis ska vara nationell är orealistisk – återinför beredskapspolisen

Annons

Med bakgrund av alla skogsbränderna som har varit och som kommer att komma så skulle jag vilja framföra följande:

Räddningstjänsten kan kraftsamla personal för att bekämpa bränderna och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ber om hjälp av EU.

Men det finns en annan lika viktig resurs som även de måste kunna kraftsamla – och de kan inte göra som räddningstjänsten, de kan inte heller få hjälp från EU och de får inte ta emot hjälp av någon annan.

Polisen har, vilket väldigt sällan nämns, ansvaret att utrymma de områdena som räddningsledare beslutar om.Polisen har skyldigheter att bistå och de varken kan eller får delegera dessa skyldigheter - som kan innebära att fysiskt göra ingrepp i den enskildes sfär till exempel ett hus eller en fastighet - till någon annan.

Polisen ska även vid utrymning bistå med bevakning av området och de tomma fastigheterna. Det gäller vägar in till samhällen och liknande och att de ska göra detta beror på att det är meningslöst att spärra av vägar med skyltar eller andra fysiska hinder som koner eller avspärrningsband.

Men vilka resurser ska polisen använda ifall det går så illa att man måste evakuera exempelvis ett större samhälle på grund av spridningsrisken eller brandrök? Polisen har skyldigheten att göra detta och den är lika bindande som skyldigheten att bekämpa vardagsbrottslighet. Men som det är nu så har polisen inte resurser att fullfölja dessa skyldigheter utan att prioritera och begränsa deras övriga verksamhet.

Det som arbetar med branden kommer att "spränga övertidstaket" och de kommer inte att få möjlighet att ta kompensationsledigt.Lägg till detta att valupptakten som kommer att ske under sommaren.

Att svensk polis som den är nu ska vara nationell och att de ska ha möjlighet att bistå med resurser över hela landet är orealistiskt. En sådan ambition kommer att försvaga deras möjligheter att hantera andra särskilda händelser- vilket vi såg tydligt under 2015.

Men ett sätt att komma till bukt med bristen på polisiära resurser vid särskilda händelser är att återinföra den polisiära extraresursen beredskapspolisen.

Denna polisstyrka skulle inte användas för att göra polisers dagliga arbete utan för situationer som kräver befolkningsskydd i samband med de särskilda händelserna. Dagens hot mot samhället är komplexa - vi har klimatförändringar, terrorhot, cyberattacker med mera. Alla dessa kan kräva resurser som i dag endast finns på pappret.

Mikael Juul Sörensen, före detta ordförande i beredskapspolisföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons