Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Tänk till och se framåt!

Annons

Väljarundersökningar duggar tätt. Jag var med på den tiden när S visade nära 50 procent. Det skulle vårt land och Dalarna verkligen behöva idag. Väljarundersökningarna som kommer i nutid inger verkligen oro.

En del företrädare för S säger att detta är inte så allvarligt och hanvisar till att det inte är val idag. Det sista är sant att det är inte val nu. Den argumenteringen hörde jag även före valet 2018. Tyvärr blev väjarundersökningarna besannade.

För min del tar jag mig friheten och föreslår att vi måste ta lärdom från den tid då partiet hade medvind. Tage Erlander myntade orden: Lyssna på rörelsen, och samma budskap manade Olof Palme med all kraft.

Och det gjorde vi, som var med då. Tog tid på oss och pratade med våra väljare, tog deras synpunkter på allvar. Vi vågade åka ut i byarna och ta del av deras önskemål. Vi var välkomna och efterfrågade. Vi uppfattades som ansvarsfulla och kunniga om samhällsapparaten.

Hur uppfattas S av våra väljare nu? Som förvaltare och dras in i en tjänstemannaroll och använder gärna byråkratiska termer från något strategisk dokument som våra väljare ej har kunskap om. Våra företrädare tar alltför sällan upp nya frågor utan får hantera frågeställningar som majoriteten format. Då uppfattas vi enbart som initiativlösa.

Idag kan jag tyvärr både se och höra från många personer som säger Ingen lyssnar på oss. En del av våra egna förtroendevalda är mångsysslare springer mellan sammanträdena och hinner inte träffa dem som valt dem. Kan det dessutom vara så illa att den förtroendevalde är mer intresserad är av att få en bra egen försörjning på arvoden, än att avsätta tid och träffa väljarna?

Då jag får höra detta så är jag mer än bekymrad för framtiden. Jag ställer mig frågan: Kan det vara så att vårt eget beteende återspeglas i de väljarundersökningar som visar nergång för S?

Börje Andersson ”Röde Börje” från Borlänge som var distriktsordförande för S i Dalarna under en lång tid. Han manade oss vid alla sammankomster: Ta på er stora öron och lyssna in det som behöver göras i länet och för oss som bor i Dalarna. Detta är ”Din uppgift” sa Röde Börje. Raka och klara besked som gav resultat i valen såväl till riksdag, som till dåvarande landstinget och i många dalakommuner.

Jag har en öppen önskan till alla i länet som företräder det Socialdemokratiska partiet och med dess värdegrund.

Se till att även Du förverkligar Tage Erlander och Olof Palmes grundbultar och lyssna på rörelsen och Börje Andersson framgångsrika tips Ta på er stora öron. Då kommer det Socialdemokratiska partiet återfå framgång och framtidstro. Det längtar våra medborgare i Dalarna efter.

Arne Pettersson (S)

Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel