Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ta nya tag – bygg ett konserthus vid Tisken

 
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

Den senaste tiden har många kloka synpunkter framförts angående den planerade utbyggnaden av Kristinehallen. På debattsidorna i FK den 1/3 ser man rubriker som: ”Vi vill ha något att vara stolta över – inte en aula”, ”En ståtlig byggnad placerad vid Tisken” och ”Börja om med konserthuset”.

Kan politikerna göra ett omtag och släppa på prestigen?

När så många röster höjs emot kommunens nuvarande förslag kan man undra om det är så djupt förankrat bland kommunens invånare som man vill påskina från kommunalt håll.

Har den demokratiska processen fått det nödvändiga utrymme den förtjänar? På kommunens hemsida kan man läsa ”Lokaliseringen avgjord sedan tidigare”, innan förslaget ens har klubbats av fullmäktige.

På FK:s kultursidor den 19/2 påpekar Musik i Dalarna att en tillbyggnad av Kristinehallen både är efterlängtad och kommer att bli ändamålsenligt utformad. Att nya och bättre funktionsanpassade lokaler är efterlängtade råder det inga delade meningar om. Frågan är bara om ett helt nytt konserthus, som skulle kunna nyttjas av många olika aktörer och kulturutövare, någonsin varit ett tänkbart scenario.

Jag efterlyser ett mera hållbart och långsiktigt tänkande och inte ett kortsiktigt kostsamt lappande och lagande. Ett konserthus värt namnet med en placering som gör det möjligt att utveckla till ett landmärke för kulturen i Falun. En symbol som tillsammans med Falu gruva och idrottssatsningar på Lugnet förstärker Faluns varumärke och identitet.

Det behöver inte vara en skapelse liknande Sydney Opera House eller Guggenheimmuseet i Bilbao. Men vad dessa ikoniska skapelser har gemensamt är platsen och det fria och öppna rummet kring byggnaderna. Detta skapar det landmärke som dessa byggnadsverk utgör. Detta skulle man också kunna åstadkomma i Falun, men naturligtvis i en annan skala.

Bygg ett nytt konserthus vid Tiskens strand! Området är centralt beläget, nära till allmänna kommunikationer och har alla de förutsättningar som ett viktigt besöksmål och en offentlig verksamhet kräver. Ett konserthus vid Tisken skulle också bidra och stimulera till andra utvecklingsprojekt och en rehabilitering av området.

Som skattebetalare i Falun är jag beredd att stötta ett djärvare beslut om ett nytt konserthus, en samlande symbol för Faluns kulturliv. Ett hållbart beslut för framtiden. Ta nya tag!

Hasse Ericsson, arkitekt/samhällsplanerare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel