Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Systematiskt arbetsmiljöarbete skulle ge långsiktig effekt

Med anledning av den debatt som varit kring nyttan och kostnaderna för värdegrundsarbete inom offentlig förvaltning vill jag ge några ytterligare perspektiv.

Även med ökade statliga tillskott kommer vi sannolikt inte att kunna behålla en lokal och regional välfärd på samma nivå som idag. Frågan är då om det egentligen är mer resurser som är svaret för att möta de ekonomiska utmaningarna framöver? Min upplevelse är att vi trots allt har gott om resurser i kommuner och regioner.

Även en liten kommun omsätter flera hundra miljoner och en stor region tiotals miljarder så visst har vi inom offentlig förvaltning ekonomiska muskler som är betydligt större än de flesta andra organisationer och företag. Givetvis behöver vi ta till oss nya möjligheter och arbetssätt när det gäller exempelvis distansarbete, digitalisering och robotisering; kanske inte i första hand för att spara pengar utan för att utveckla och förbättra våra verksamheter. Detta kommer dock inte att räcka. För att skapa balans mellan intäkter och kostnader framöver behöver vi arbeta mer med att se våra medarbetares behov och potential.

Vi har idag tyvärr allt för många arbetsplatser där mycket tid och energi läggs på fel saker som interna konflikter, missnöje, kränkningar och trakasserier både av och mellan såväl medarbetare som chefer och politisk ledning. En prioritering av resurser på systematiskt arbetsmiljöarbete skulle ge större och mer långsiktigt effekt på ekonomin än olika besparingar som i många fall riskerar att dyka upp som en kostnad inom något annat område, eller ibland till och med inom samma förvaltning.

Ett långsiktigt och strategiskt arbetsmiljöarbete som bygger på att ge medarbetarna en känsla av sammanhang, tillit och tillhörighet kommer också att ge stora kvalitativa effekter som sannolikt går långt utöver vad man kan åstadkomma med ett nog så seriöst värdegrundsarbete. Faktum är att det redan finns en grundläggande värdegrund som kommer ur grundlagarna och annan speciallagstiftning som tydligt lyfter fram vikten av att bistå medborgarna med råd och stöd, hushålla med resurser, följa lagar och regler, att alltid agera sakligt och opartiskt samt respektera yttrandefriheten. Detta är det grunduppdrag som medborgarna givit.

Att i ett tufft ekonomiskt läge luta sig mot grunduppdraget och prioritera en god arbetsmiljö som skapar trygga arbetsplatser med medarbetare som vågar tänka nytt och bidra med sina idéer för en bättre och mer effektiv verksamhet framstår därför som en ganska naturligt förhållningssätt – om man nu vore medarbetare, chef eller förtroendevald inom offentlig förvaltning.

Oscar Fredriksson

Jurist och senior utredare på Human&Heart

Tidigare kommundirektör i Vansbro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel