Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sveriges a-kassor kräver modernisering – "viktigare än någonsin"

Under coronapandemin har arbetslöshetsförsäkringen och a-kassan hamnat högt på dagordningen. På rekordtid har riksdagen röstat igenom tillfälliga förändringar för att fler ska kunna få ersättning och för att höja ersättningsnivåerna.

Förändringarna bidrar till att öka den enskildes trygghet och till att stabilisera svensk ekonomi efter covid-19. Men, mer än tillfälliga justeringar behövs.

De rekordsnabbt genomförda förändringarna visar att det är viktigare än någonsin med en enkel och förutsägbar a-kassa. I regeringens utredning, som presenterades i förra veckan, läggs förslag om en modern arbetslöshetsförsäkring som omfattar fler.

Delar av dagens arbetslöshetsförsäkring fungerar redan bra. Alla anställda och företagare har tillgång till en grundförsäkring oavsett om de är medlemmar i a-kassan eller inte. Innan pandemin var sju av tio medlemmar i en a-kassa. Idag har 3,9 miljoner svenskar försäkrat sin inkomst via ett medlemskap.

Problemen med arbetslöshetsförsäkringen är kopplade till ett omodernt regelverk som inte är anpassat till dagens arbetsliv och två reformer är särskilt viktiga att genomföra:

• Basera ersättningen på inkomst. Idag är antalet arbetade timmar ett av villkoren för att ha rätt till ersättning. Reglerna är främst anpassade för den som har arbetat 40 timmar i veckan, måndag till fredag. Med en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring kan fler kvalificera sig och det blir enklare för medlemmarna att förutse vilken ersättning de har rätt till. Detta skulle öka tryggheten för timanställda, gig-arbetare, frilansare och deltidsarbetande vilka utgör en stor del av arbetarna idag.

• Indexera ersättningsnivåerna. Ersättningsnivåerna beslutas av regeringen. Det innebär att ersättningen höjs med oförutsägbara intervaller och inte följer löneutvecklingen. Före årets tillfälliga förändringar höjdes ersättningen senast 2015. Dessförinnan låg taket stilla i 13 år trots att löner, hyror och priser på varor gick upp. Mindre än var tionde heltidsanställd fick ut 80 procent av sin tidigare lön från a-kassan. För att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en långsiktigt effektiv omställningsförsäkring krävs att ersättningen ökar i takt med löneutvecklingen.

A-kassan är viktigare än någonsin för att vara trygg genom arbetslivet – just därför måste arbetslöshetsförsäkringen anpassas till dagens förutsättningar. Då får vi en modern försäkring och fler får känna den trygghet som a-kassan ger.

Harald Petersson, ordförande Sveriges a-kassor

Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel