Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverigedemokraterna står upp för byskolor och "Ett större Falun"

Sverigedemokraterna i Falun har uppmärksammats på sistone eftersom att vi försvarar byskolor som föreslås läggas ner. Dessa skolor har få elever så i teorin är det fullt möjligt att de kan utbildas till en lägre kostnad genom bussning till olika centralorter. Men för oss sverigedemokrater är frågan en del av ett större sammanhang. Nedan följer några rader om hur Sverigedemokraterna ser på saken:

Falu kommuns slogan är ”Ett större Falun”. Detta måste rimligen betyda att vi ska sträva efter att göra det lättare att etablera sig här – inte bara i Falu stad utan i hela Falu kommun.

Falun kan erbjuda boenden i levande landskap och nära vatten. Det är tillgångar som storstäderna inte kan matcha. Visst, det kostar att hålla igång vägar, bussar, sophämtning, vatten, avlopp och skolor. Men det duger inte att bara jaga kostnadsminskningar. Vi måste också öka kommunens intäkter.

Om kommun och länsstyrelse tas sitt ansvar och gör det lätt att etablera företag, bygga hus och köra mellan våra olika samhällen så kommer folk och företag att vilja flytta hit.

Dalarna är ett av Sveriges största och mest kända turistlän, känt för varierat jord- och skogslandskap och levande byar. Att bilden av Dalarna stämmer med verkligheten är helt avgörande för fortsatt turism och attraktivitet. Turismen ger Dalarna stora inkomster men kräver också att vi återinvesterar för fortsatt attraktionskraft.

Skolor är bara en del av en större helhet men om vi vill att unga familjer ska bosätta sig i hela Dalarna, även utanför staden, så spelar närhet till skola de första åren en viktig roll.

Falu kommun är inte större än att man kan bo varsomhelst i kommunen och ändå arbeta hos kommunens stora arbetsgivare. Eftersom att små samhällen sällan kan erbjuda två makar arbete är möjlighet till pendling helt avgörande och för de allra flesta är bil det rimligaste alternativet. Det måste vara lätt, snabbt och någorlunda billigt att pendla, besöka vänner och att delta i fritidsaktiviteter.

Beträffande trafiken har mycket gått fel de senaste tio åren. Det är orimligt att en liten stad som Falun ska ha långa bilköer. Det är orimligt att man ska köra vilse om man försöker följa stadens skyltning mot centrum (prova gärna själva!). Falualliansen säger sig nu arbeta aktivt med att vända utvecklingen – en ambition som vi Sverigedemokrater helhjärtat stödjer.

Allt det här handlar ju om landsbygdsutveckling, så vi ska inte heller glömma jordbrukets viktiga roll för de öppna landskapen. Genom att öka andelen närproducerat i våra egna och i kommunens matinköp gör vi stora insatser för biologisk mångfald, turism, vår egen hälsa och kommunens framtid.

När hela kommunen utvecklas ska så många delar som möjligt vara med på tåget. Vi har faktiskt, jämfört med många andra, väldigt goda förutsättningar här i Dalarna. Vi behöver bara ta av oss storstadsglasögonen och utnyttja dem!

SD:s fullmäktigegrupp i Falun

Mats Nordberg (SD)

Mikael Pettersson (SD)

Jim Aronsson (SD)

Knut Scherman (SD)

Tony Källgren (SD)

Kjell Nylén (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel