Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Sverigedemokraterna: Sandlådepolitik i Falun

Annons
Foto: Claes Söderbergh, TT.

Under förra mandatperioden regerade Centerpartiet som bekant med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Falun.

Vi konstaterar att Centern nu har lämnat det samarbetet för att istället hoppa över till Moderaterna, Liberalerna, KD och Falupartiet inför den nya mandatperioden.

Den förra mandatperioden utmärktes av en allt mer medvetet tillkrånglad trafik för kommuninvånare som vill in till Falun, åtstramningar av skolan och skenande sociala kostnader. Vi har påtalat dessa brister i våra budgetar och i debatt sedan 2014. Kommunrevisionen har för 2017 speciellt framhållit just den dåliga styrningen av socialkostnaderna, vilken på sikt äventyrar att stöd verkligen går till de mest behövande i kommunen. Vi hoppas att det med en ny majoritet blir möjligt att få till en förbättring i alla de här frågorna, men det är nu upp till Centerpartiet att visa vad de egentligen står för.

Den nya Falualliansens första åtgärd blev att inleda ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet för att kunna utesluta Sverigedemokraterna ur de av kommunens nämnder som har elva eller färre ledamöter, däribland just Socialnämnden. Vi är besvikna över detta, eftersom vi har fler mandat än Vänsterpartiet i kommunfullmäktige och anser att Falualliansen därmed åsidosätter väljarnas vilja. Vi är också oroade, då vi inte kan se att ett detta märkliga samarbete mellan höger och yttervänster främjar de förbättringar inom bland annat skola, sociala frågor och biltrafik som vi vill se, och vi har i detta avseende speciellt svårt att förstå Moderaternas ställningstagande. De väljer nu att skapa ett nämndearbete där de kommer att få kämpa mot ett parti som står mycket långt från dem själva.

Från Sverigedemokraternas sida beklagar vi att den sandlådepolitik som de senaste veckorna utmärkt rikspolitiken, bedrivs även i Falun. Vi kommer att fortsätta att efter bästa förmåga vara en saklig opposition.

Mats Nordberg, Mikael Pettersson, Knut Scherman, Kjell Nylén, Staffan Terning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons