Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sverige bör göra som Tyskland - och stoppa alla utvisningar till Afghanistan

För många är den här tiden på året full av glädje och förhoppningar. Vi har nyligen firat midsommar – en av våra mest traditionsburna helger. Så gjordes det även i Siljansnäs. Men för flera barn och föräldrar som var där, blandades firandet också med djupaste oro.

I Siljansnäs bor många asylsökande barnfamiljer, det yngsta barnet är en dryg månad. De flesta är afghanska hazarer, en shiamuslimsk minoritet som förföljts under århundraden. Många av dem flydde för länge sedan till Iran. När våldet och förföljelserna ökade flydde de vidare till bland annat Europa. Några av dem lever nu i Siljansnäs.

Dessa människor lever under en omänsklig press i väntan på Migrationsverkets beslut. De har flytt för att överleva, för att ge sina barn en framtid. I snart två år har de levt här och börjat ana vad trygghet innebär. Barnen har gått i skola. Många har lärt sig svenska, funnit nya vänner, haft praktik, fått arbete och börjat rota sig i vår härliga bygd.

Några barnfamiljer har redan fått beslut. De ska utvisas till Afghanistan – ett land som Utrikesdepartementet avråder oss andra från att åka till då det bedöms vara för farligt. Ett land som barnen aldrig bott i, ett land som föräldrarna inte levt i sedan de själva var barn.

Svenska kyrkan och Rädda barnen har nyligen krävt att alla utvisningar till Afghanistan ska stoppas, med hänvisning till det försämrade läget i landet. Tyskland har tills vidare stoppat utvisningar dit.

Migrationsverkets eget center för analys (Lifos) bedömer i sin senaste analys att ”det troligaste scenariot är /…/ en fortsatt successiv försämring av situationen i landet”. Nu vädjar även ansvariga ministrar i Afghanistan till bland annat Sverige att av humanitära skäl stoppa utvisningarna dit!

Det är till detta land som våra vänner i Siljansnäs ska tvångsutvisas och det är en ovärdig och inhuman behandling som de möter från myndigheter och politiker. Tidigare i våras skrev hundratals Siljansnäsbor under ett upprop mot dessa utvisningar. Vår vädjan är stark! Inget barn ska behöva utsättas för krig, terror och våld! Lyssna på de afghanska ministrarnas vädjan - låt alla barn och föräldrar från Afghanistan stanna!

Marianne Kronberg, diakon i Svenska kyrkan

Per Rönnegård, präst i Siljansnäs församling i Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel