Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sverige behöver ett nytt dalregemente

Den generella diskussionen om lokalisering av statlig verksamhet dras inte sällan med ett lokalpatriotiskt perspektiv som kanske ibland också kan sakna helhetsbilden av den totala effekten för Sverige. När vi nu samlas kring uppfattningen att en ny försvarsmaktsetablering i Falun är angelägen vill vi vara tydliga med att det enbart är sakförutsättningarna som ska anföras, eftersom dessa i sig är tungt nog vägande utan att behöva förstärkas av känsloargument och lokalpolitiska hänsyn.

Vår gemensamma utgångspunkt är att Sverige ska ha en så god försvarsförmåga per satsad skattekrona som möjligt. Mot bakgrund av detta är det oerhört centralt att inte politiken och försvarsmakten väljer en riktning som leder till att misstagen vid regementsetableringen på Gotland återupprepas. I klartext handlar det om de hinder i form av miljöprövningar, tillståndsgivning och ett i delar tillstötande politiskt motstånd som gjort själva etableringen långdragen och kostsam.

Falun skiljer ut sig som etableringsort i det avseendet att allting finns för att starta verksamheten imorgon dag om så skulle önskas. Försvarsmakten har ett skjutfält och övningsområde som aldrig lagts i malpåse, ändamålsenliga lokaler som går att flytta in i utan stora investeringskostnader och därtill finns en mycket stort stöd för en regementsetablering både politiskt och bland falubor. Till skillnad från exempelvis Gotland har Falu kommun aldrig blivit avmilitäriserad, vilket innebär att övningsområden används redan idag och inte fordrar nya och utdragna och osäkra tillståndsprövningar.

Dalabataljonen bedriver redan idag ett gediget arbete med utbildning av värnpliktiga och övningar för hemvärnssoldater. Det innebär också att det finns en helt annan förståelse bland ortsboende för de olägenheter i form av buller och områdesavspärrningar som redan idag är en del av falubornas vardag.

Vidare har Falun en geografiskt mycket strategisk placering som en nod mellan Gävleborgs östkust och förbindelser mot natolandet Norge. Vi noterar också att försvarsmakten själva bedömer att närheten till ett av norra Europas största övningsområden, Trängslet har praktisk betydelse, såväl som den strategiska närheten till den i dagarna nyöppnade Flygplatsen i Sälen, nära den norska gränsen.

Falun utgör mot bakgrund av vad vi anfört ovan ett bra val för nyetablering av ett regemente för alla som värnar svensk försvarsförmåga och en effektiv användning av skattemedel. När väl beslutet är fattat kan verksamheten starta omedelbart.

Carl-Oskar Bohlin (M)

Riksdagsledamot Dalarnas län

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot Gävleborgs län

Lotta Olsson (M)

Riksdagsledamot Örebro län

Mikael Damsgaard (M)

Riksdagsledamot Västmanlands län

Mats Dahlberg (M)

Kommunalråd Falu kommun

Ulf Berg (M)

Regionstyrelsens ordförande Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel