Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svenska kyrkan står inte tyst!

Svar på öppet brev från Feridon Rahavard.

Hej Feridon!

Du har förhoppningsvis redan fått svar via ett brev från Anna Karlgren, handläggare för flykting- och asylfrågor, som jag bad svara dig.

Liksom Anna vill jag tacka för ditt engagemang för den iranska kvinnan som konverterat. Jag vet också att det i kyrkorådet för den församling du skriver om, Mora, finns stort engagemang för konvertiter och den kvinna du skriver om. Och så ser det ut i många församlingar i Sverige idag. Stödet för nydöpta hör självklart hemma i den lokala församlingen.

Men även på regional (stiften) och nationell nivå arbetas med frågor om konvertiter i asylprocessen, både praktiskt och genom påverkansarbete. Svenska kyrkan står inte tyst!

Jag ser det också som en styrka att kristenheten i Sverige samarbetar i den här frågan. Genom Sveriges kristna råd skriver vi tillsammans debattartiklar, gör manifestationer och talar med politiker och myndighetschefer. Ändå fortsätter rapporteringen om särskilda brister i asylprocessen för konvertiter.

En del av dem som riskerar utvisning har, precis som kvinnan du skriver om, bidragit i församlingens liv, blivit familjemedlemmar och vänner. I våra församlingar finns anställda och ideella som delar vrede och vanmakt, bistår i utsattheten, uthärdar tillsammans med de drabbade när svåra besked kommer och försöker vara ställföreträdande hopp när allt hopp verkar vara ute.

På nationell nivå arbetar Svenska kyrkan bland annat i relation till politiker och myndigheter och i kontakter med media. Det sker exempelvis i de pågående samtalen med migrationspolitiska talespersoner för riksdagspartierna.

I Dagens Nyheters artikel (191226) om osäker bedömning av kristna konvertiter bidrog vi till att stiftsdiakonen i Lund intervjuades. Själv ska jag snart delta i ett möte mellan Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket som kyrkorna tillsammans har begärt. Kyrkoledarna har även utlyst en bönedag för konvertiter nu den 16 januari, på årsdagen av de ljusmanifestationer som hölls 2019.

I den parallellrapport som Svenska kyrkan m fl skrev inför FN:s granskning av mänskliga rättigheter i Sverige (Universal Periodic Review) påtalade vi bland annat brister i bedömningen av asylsökande konvertiter.

Vi behöver fortsätta att uppmärksamma asylsökande konvertiters situation, påtala orättvisor och behovet av förbättringar. Det behöver vi göra på de sätt som är mest lämpliga och effektiva utifrån de förutsättningar som finns lokalt, regionalt och nationellt.

Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel