Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar på Arne Petterson öppna brev till de politiska partierna i Mora

Arne Pettersson ifrågasätter besparingen som görs när mottagningsköken läggs ner och menar att förtroendet för politiken skadas.

Att mottagningsköken läggs ner vid trygghetsboendena och de särskilda boendena är för att de är en mycket dyr distributionsform för maten. För de särskilda boendena innebär det en besparing på ca 6 miljoner kronor per år och de boende får då fortfarande samma mat från Landstingets kök.

För trygghetsboendena innebär det en kostnadsminskning på 2,5 miljoner kronor. De som bor hemma och har svårt att handla själva får redan idag hjälp av hemtjänsten att handla och de får nu bestämma vad hemtjänsten skall köpa för matlådor åt dem. Det har fungerat bra enligt förvaltningen. De som inte har behov av hjälp med handlande får köpa matlådor från våra affärer, restauranger och cateringfirmor som levererar matlådor. Ett antal företag har redan lämnat information till våra trygghetsboende angående sina erbjudanden. Det finns inget som tyder på att detta skulle medföra högre matkostnader för de boende. Att bo i ett trygghetsboende är att bo i ett ordinarie boende och jag tror att många pensionärer i likhet med mig uppskattar få bestämma vad man ska äta till lunch och middag.

Kostnaden för mottagningsköken har varit så hög att den inte kunnat betalas av de boende utan har fått betalas av Socialnämnden. I början av det här året pekade prognoserna mot ett underskott på 42 miljoner kronor för Socialnämnden. Det är självklart att nämnden tillsammans med förvaltningen måste arbeta för att verksamheten skall rymmas inom budgeten. Det är ur politikens synpunkt viktigare att vi klarar av att ha personal för omsorg och vård av de äldre än hur vi distribuerar maten. Jag hoppas att förtroende hos våra pensionärer för Socialnämnden fortsatt är gott när de ser att vi värnar vård och omsorg före allt annat.

Besluten om den här förändringen har tagits i politisk enighet i den Gemensamma Myndighetsnämnden för Mora, Orsa och Älvdalen, Socialnämnden i Mora och i Kostnämnden gemensam för Mora och Regionen.

Vi vet alla att kommunen har en begränsad påse pengar och de är utdelade i den budget som finns. Det finns inga ny pengar att lägga till. Vi pensionärer är genom ett långt liv medvetna om att det inte går att spendera pengar man inte har under en längre tid. Det slutar med stora tråkigheter. Det gäller också för en kommun.

Arne Pettersons svepande anklagelser om icke uppfyllda vallöften i äldrevården känner inte Alliansen i Mora sig träffade av. Det är bra om han preciserar parti och vallöfte så kanske han får svar.

Bert Persson ( C ) ordförande i Socialnämnden

Maja Ryss ( M) förste vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare