Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Strid mellan olika aktörer och intressen i Hockeysverige

Annons

Coronaviruset drabbar det mesta i samhället. Så också idrotten med inställda tävlingar, matcher, kvalserier och senarelagda ligastarter. Inom hockeyn är beskedet just nu att alla serier fryses, inga upp- och nedflyttningar mellan ligorna. En verklig antiklimax efter femtiotvå omgångars kamp. Debattens känslor och vågor går höga i både riks- och lokalmedia.

Som en allmänt hockeyintresserad person har jag under några dagar varit i kontakt med höga företrädare för Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Hockeyligan (SHL) och Hockeyallsvenskan och fått höra om hur oklart och stridigt läget är. Mitt intryck är att man skyller på varandra mellan de olika parterna. Samtal med sportjournalister som bekräftar denna bild.

Den stora frågan är vad som ska hända om kvalet för upp- och nedflyttning till SHL och mellan de övriga ligorna inte kan genomföras på grund av coronapandemin innan seriestarterna till hösten. En lösning som förts fram i debatten skulle vara att SHL under nästa säsong 2020/21 utökas med två lag till sexton lag för att sedan återgå till fjorton lag. Ettan och tvåan i Hockeyallsvenskan skulle då flyttas upp till SHL samtidigt som de två sista i SHL blir kvar där. Då skulle också uppflyttningar kunna ske på samma sätt i det övriga seriesystemet. En rimlig lösning i mina ögon och en lösning som jag tycker mig höra även har stöd hos höga företrädare inom svensk hockey.

Men det verkar vara svårt att komma överens. SHL är rädda om sina pengar som de får från tv-bolag för sändningsrätten till ligans matcher och vill väl inte sprida ut dessa på fler lag. Och i Hockeyallsvenskan finns en avundsjuka från de klubbar som kom närmast efter de två tätlagen för att dessa skulle få flytta upp utan kvalspel.

Det beslut som just nu gäller från Ishockeyförbundet är alltså att de olika ligorna nästa säsong fryses med de lag som funnits i respektive liga under säsongen 2019/20. Vilket vad jag förstår har överklagats av Modo Hockey till Riksidrottsförbundet. Även om läget synes låst verkar det dock pågå kontakter och diskussioner i frågan mellan de olika aktörerna.

För mig som utomstående betraktare känns det märkligt att det – i detta för Sverige och världen i övrigt mycket speciella och allvarliga läge – inte ska gå att komma överens om en rimlig lösning av här skissat slag. Viktigt för alla – för klubbarna, för spelarna, för fansen och inte minst för den breda allmänheten som följer svensk hockey. Är det månne för många kockar runt grytan? Det kan ju inte vara så att olika aktörers särintressen ska få vara ett hinder.

Jag är tillräckligt gammal att tänka tillbaka på tiden på 1990-talet när Ishockeyförbundet under ordföranden Rickard Fagerlund klokt och bestämt styrde över Hockeysverige.

Leif Svensson

Stockholm och Dalarna

Hockeyintresserad pensionär

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel