Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stoppa felaktiga utbetalningar i välfärdssystemen!

Annons

I december lämnade delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen en rapport som visade att felaktiga utbetalningar från våra välfärdssystem gjorts med omkring 300 miljarder kronor sedan 2005 och fortsätter göras med cirka 18 miljarder kronor per år.

Samtidigt rapporteras om nedskärningar inom till exempel skola, äldreomsorg, sjukvård, kulturskola och fritidsgårdar. Pengarna räcker inte trots höga skattenivåer och att den svenska ekonomin under lång tid gått bra. Det är uppenbart att skattepengarna skulle räcka till mer välfärd om läckaget från välfärdssystemen minskade rejält.

När jag läser rapporten från delegationen ställer jag mig tre frågor:

1) Hur har det kunnat ske att så stora belopp betalats ut felaktigt?

2) Varför har reaktionerna inte varit större?

3) Vad kan göras åt problemen?

Delegationen förklarar att en del av felaktigheterna beror på automatiska rutiner för utbetalningar, oavsiktliga felaktigheter, svartjobb och bidragsfusk. Personligen menar jag att en bakomliggande orsak är brist på etik och moral i samhället, en vilja att göra rätt för sig. När den tidigare Kristdemokratiske partiledaren Alf Svensson på 1990-talet lyfte fram att det förekom fusk inom sjukförsäkringen togs problemet inte på allvar. Nu är det uppenbart att det finns stora problem med moralen och många tycks inte tveka att tillskansa sig förmåner på oriktigt sätt.

Att det kommit så få reaktioner på delegationens rapport både förvånar och bekymrar. Vad beror det på? Är vi så vana vid oegentligheter att detta inte föranleder så starka reaktioner hos oss eller är det många som själva missbrukat systemen?

Vad ska då göras? Långsiktigt tror jag det handlar om att sunda normer och värderingar, bland annat om att göra rätt för sig, behöver överföras från generation till generation i hemmen och i skolan. Kortsiktigt behöver också krafttag tas för att komma åt fusk och oavsiktliga felaktigheter, bland annat genom samkörning av register i myndigheters olika system, då kan det ekonomiska svinnet minska och mer resurser komma välfärden till del.

Torsten Larsson

Distriktsordförande (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel