Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa bidrag till misskötta föreningar - regler måste vara lika för alla i Borlänge kommun!

Hur fungerar egentligen regler och rutiner kring förenings- och anläggningsbidrag i Borlänge kommun?

”Kommunen gav en misskött förening mångmiljonstöd”. Så lyder en rubrik om föreningen KFUM som varit i blåsvädret på senaste. Att ge en misskött förening stöd utan underlag bryter mot kommunens egna regler.

Enligt Borlänges kommuns föreskrifter ska flera handlingar lämnas in från föreningarnas sida, handlingar som årsmötesprotokoll med balans- och resultatrapport, revisionsberättelse och verksamhetsberättelse godkända vid senaste årsmötet. Dessa ska lämnas in för att ansökan ska behandlas.

Varför finns det idag föreningar som av någon anledning kan kringgå kommunens regler? Varför behandlas ens en ansökan om bidrag utan att alla handlingar har bifogats? Vad är speciellt med vissa föreningar eller vad har de för gemensam nämnare för att just dem behandlas annorlunda?

Att bara utgå från att en väletablerad förening sköts är ett konstigt och dåligt argument för att bevilja bidrag. Varje år kräver Borlänge kommun handlingar från kommunens föreningar som söker stöd och bidrag. Regler är regler. Dessa ska gälla alla, såväl väletablerade- som icke väletablerade föreningar.

Finns ingen årsredovisningen får du inte bidrag - så enkelt är det. Den dagen vi från politisk sida talar klarspråk och visar att regler gäller, de gäller alla och kan inte kringgås, kommer det också vara klart för föreningarna vad som gäller för att få bidrag.

Vi Sverigedemokrater i Borlänge ställer oss frågande mot tjänstemän och den styrande majoriteten - varför gäller inte reglerna alla? Visst kan föreningar ha problem, visst kan man hjälpa dem. Men det här är inte första gången det framförs kritik mot den bristfälliga hanteringen av bidragshantering i Borlänge kommun. Vi måste hantera problemet och sätta krav på föreningarna!

Larissa Karlsson, SD Borlänge, AU kultur och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel