Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa alla utvisningar – både för min vän Shir Guls och alla pensionärers skull

"I dagarna fick Shir Gul sitt tredje avslag på sin asylansökan. Han ska lämna Sverige inom fyra veckor. Jag kan inte låta detta ske - Ge honom en andra chans!" Det skriver Holger Petersson.

De närmaste tio åren kommer Sverige att sakna 60 000 personer att anställa per år. Detta rapporterade Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i december 2016. Enligt SVT sa han: ”Det föds helt enkelt för få för att vi ska klara oss utan invandring.”

Våra partipolitiker har gett svenska myndigheter livsavgörande makt. I sina omvärldsbevakningar försöker tjänstemän att bilda sig en uppfattning om läget i länder på andra sidan jordklotet som de aldrig har besökt. Samtidigt får de utvisningshotade ungdomarna, via sociala medier och nyhetssajter, se de senaste bombdåden som drabbat deras nära och kära.

LÄS MER: Bildextra från ljusmanifestationen #vistårinteut i Falun

Tusentals ungdomar ligger sömnlösa och väntar på sina utvisningar - efter vilka de har framtidsutsikter som innebär ett liv i misär, som bäst. Många kan, om de återvänder till sina hemländer, tvingas bli soldater i krig som de har flytt ifrån, för att mörda varandra. Men för tillfället bor de i landet som snart ska införa barnkonventionen som lag.

En av dessa killar heter Shir Gul och fyller 24 år i april. I hans hemland efterlyste talibanerna hans far för ”brottet” att han kört medicin till byns vårdcentral. En dag försvann Shir Guls far spårlöst. I ett år letade talibanera och familjen efter fadern, utan resultat.

Shir Gul fick tre veckor på sig att berätta var fadern var, annars skulle de ta honom i stället. Shir Gul hade endast ett år kvar till lärarexamen i fysik och matte. Hans enda chans att överleva var att fly.

LÄS MER: Ger inte upp hoppet om uppehållstillstånd

När Shir Gul gick i sjuan såg han att lärarna inte kom i tid till lektionerna. Han pratade med sina klasskompisar och de gick tillsammans och pratade med rektorn om saken, som lyssnade. Två år senare när Shir Gul gick i nian hade skolan blivit distriktets bästa. När jag läser de tankar han skrivit på svenska om skolan, lärarens och elevens roll, rörs jag till tårar.

I dagarna fick Shir Gul sitt tredje avslag på sin asylansökan. Han ska lämna Sverige inom fyra veckor. Jag kan inte låta detta ske! Ge honom en andra chans! Ge mitt företag en chans att anställa honom för att, tillsammans med mitt team, utveckla elevdemokratin och den svenska skolan.

Tack Peter Währborg, för din krönika i Göteborgsposten 17-02-21 ”Vi får aldrig sluta säga det vi tänker”. Peter påminner om Etiopiens kejsare Haile Selassie som sagt: ”Genom historien har det varit passiviteten hos de som kunde ha agerat, likgiltigheten hos de som borde vetat bättre, tystnaden från rättvisans röst när det varit som viktigast, som gjort det möjligt för ondskan att härska”.

LÄS MER: Padma Schrewelius: Fyrkantigheten drabbar nioåriga Marwa på ett orimligt sätt

Jag uppmanar samtliga partipolitiker att omgående besluta om en lag som stoppar alla utvisningar som inte direkt är motiverade på grund av landets säkerhet. Som motkompensation får de som ansöker om en chans att stanna gå med på tio krav. Bland annat att lära sig svenska, försörja sig själv samt följa svensk lag, för att få stanna.

Ge oss blivande pensionärer bättre stabilitet i samhällsbygget och se till att det finns arbetskraft som tillsammans med oss vill verka för att utveckla Sverige. Och gör detta genom att ta vara på de som redan börjat lära känna oss och vårt land.

Holger Petersson, VD och konceptutvecklare,

Holger P Konsult AB,

Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel