Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Statlig angelägenhet rädda apoteket i Särna

En stående kritik från Socialdemokraterna mot alliansregeringens apoteksreform år 2009 var att landsbygden skulle glömmas bort i jakten på de köpstarkaste kunderna och de bästa marknaderna. Utvecklingen de senaste åren har visat att S hade fel. I slutet av 2017 hade antalet apotek för öppenvård blivit 483 stycken fler i hela landet (+ 52 procent) jämfört med före 2009. Reformen medförde även att apotekstätheten ökade från 9,9 apotek per invånare per 100 000 invånare till 13,9. Dalarna följer den positiva utvecklingen då antalet öppenvårdsapotek ökade från 35 före omregleringen till 41 år 2017. Socialdemokraterna hade med andra ord inte särskilt mycket fog för sin kritik.

Nu vilar emellertid ett tungt ansvar på S med stödpartier att leva upp till sina löften om att hela landet ska leva. Ett särskilt glesbygdsstöd finns på plats som ska gå till apotek med särskilda lönsamhetsproblem och som ska göra apoteksverksamhet i glesbygd mindre känslig för vikande befolkning.

När statligt ägda Apoteket AB i Särna står inför hotet att omvandlas till ombud är det ett tecken på att man inte lever upp till sina löften. Då duger det inte att skylla på rekryteringsproblem, särskilt inte med tanke den positiva näringslivsutvecklingen i området som helhet.

Turismen förväntas växa i Älvdalens kommun vilket kommer att generera ytterligare skatteintäkter och nya arbetsinkomster som ringar på vattnet. Faktum är, som påpekats på andra håll, att vårdcentralen i Särna förväntas serva den egna befolkningen och under turistsäsongen ytterligare 30 000 – 40 000 personer. Då ökar naturligtvis trycket på både vårdcentral och apotek. Det är orimligt att boende i norra Särna vid en stängning ska få 150-160 kilometer till närmaste apotek och boende i Särna plötsligt få 80 kilometer längre.

En stängning skulle utgöra ett hårt slag mot bygden och inte minst mot de äldre. Allt kan inte lösas via internet och telefon. Vikten av att kunna träffa professionen öga mot öga som kan svara och förklara ska aldrig underskattas. Kontrollfunktionen vid uthämtning av läkemedel går även den förlorad. Om det inte längre finns någon på plats som exempelvis kan korrigera felförskrivningar från läkare och informera om doseringar minskar patientsäkerheten. Även fördröjning av leverans medför risker ur patientsynpunkt.

Det handlar ytterst om att regeringen måste ta sitt ansvar, förhindra utarmningen av glesbygden och leverera grundläggande service i ett redan utsatt område. Apoteket i Särna har klarat sig från nedläggning förr. Det måste gå att lösa igen.

Ulf Berg (M) Regionråd

Carina Källström Moderaterna Älvdalen, Särna, Idre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel