Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Står inför vetskapen att inte räcka till för alla våra elever

Vi ska ha en skola i världsklass med fokus på kunskap och arbetsro, så att alla når sina mål och kan välja sin egen framtid. Så lyder Borlänge kommuns barn- och utbildningsnämnds högsta strategiska mål.

Det rimmar illa mot den verklighet vi som arbetar i skolan dagligen möter, där skolorna i Borlänge nu återigen står inför stora nerskärningar för en kommunbudget i balans. Vi som arbetar i skolan i Borlänge kommun är vid det här laget vana vid besparingar och nerskärningar i verksamheten, men nu står vi inför ett omöjligt uppdrag där tonen är hårdare än vi någonsin tidigare mött. Vi pedagoger vet att dessa sparkrav är omöjliga att genomföra, samtidigt som vi ska bedriva undervisning med fokus på kunskap och arbetsro.

För oss på Domnarvets skola slår nerskärningarna extra hårt, då kommunen beräknat sin budget utifrån att 70 procent av personalen är behöriga att undervisa. Vår skola har en betydligt högre behörighet både inom skola och fritidshem, med nästan 90 procent behöriga pedagoger, vilket gör att en stor del av budgeten går åt till löner, samtidigt som skolan får en minskad elevpeng (belopp per elev från kommunen till varje enhet).

Vi har sett en stolthet och en styrka i att många av våra kollegor är behöriga, något som vi nu riskerar att mista på grund av att våra rektorer tvingas till drastiska åtgärder för att få en budget i balans.

Med färre personal på skolan blir konsekvensen större elevgrupper, över hela skolan. Dessutom tvingas nu våra rektorer även se över antalet elevassistenter för elever i behov av särskilt stöd och göra nerskärningar till elever som är i stort behov av vuxna för att få sin skoldag att fungera. Även andra elevers trygghet och studiero kommer att drabbas.

Elever med utåtagerande problematik som kan visa sig i fysiskt våld mot både andra barn och vuxna, kommer att sakna det stöd de enligt skollagen har rätt till. Som ett led i detta, kommer pedagogernas arbetsbelastning öka ytterligare, i ett redan hårt pressat läge. Vi kommer ha sämre kvalité på undervisningen, ökade sjukskrivningar och kollegor som söker sig till andra kommuner.

Vi pedagoger står nu inför vetskapen att inte räcka till för alla våra elever. Med besparingskraven är Borlänge kommun inte i närheten av en skola i världsklass, utan bryter mot flera punkter i skollagen samt delar av Barnkonventionen. Ska vi ha pedagogisk verksamhet eller en dålig förvaringsplats?

Vi personal skulle kunna ta den lätta vägen ut och söka arbeten i andra kommuner, och därmed även höja lönen. Men våra 685 elever har inget val, de kan inte byta arbetsplats. De är tvingade till en arbetsplats med stora brister i arbetsmiljön. Det här är deras verklighet. Personalen på Domnarvets skola känner sig orolig inför skolstarten i augusti och det borde vårdnadshavare också vara!

Personal på Domnarvets skola, genom ombuden

Emma Svantes, Lärarnas Riksförbund och Marie Reimdal, Lärarförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel