Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stadskärnor kräver mer än parkeringar

Varför begår svenska stadskärnor harakiri undrar tre moderata politiker.

De utvecklar resonemanget med att alla problem beror på trafik- och parkeringspolitik som i deras ögon bedrivs helt felaktigt. Jag kan inte hålla med mindre. Som jag ser det är den centrumdöd man ser på en del håll inget specifikt för Sverige. Det är ett problem som finns framför allt i västvärlden och har sitt ursprung i flera saker.

Handeln själv har till syfte att tjäna pengar. Det leder i vår kapitalistiska värld till att större och större kedjor bildas för att maximera vinst. Storskaligheten tillåter inte små affärer i centrum utan bygger på att det finns stora köpcentra som är lätta att nå från flera håll, inte bara den närliggande staden. Följden av det blir att små butiker i stadskärnor får svårt att hävda sig i den konkurrens som marknaden skapar.

Det är svårare att åstadkomma stordriftsfördelar inom tjänstesektorer som exempelvis frisörer, restauranger och kaféer. Denna typ av verksamheter har lättare att konkurrera i centrumlägen, särskilt om det går att kombinera med en trivsam centrummiljö där man kan promenera, slå sig ner på en parkbänk och samtala utan att störas av biltrafik. Detta är skälet till att gågatorna är så kallade A-lägen där den mesta centrumhandeln vill etablera sig. Ett sätt att öka kundunderlaget för centrumhandeln – och som vi Socialdemokrater länge verkat för – är att bygga fler bostäder i centrum men även etablera fler arbetsplatser.

För ska vi lösa problem så gäller det kunna se helheten och rikta udden mot det verkliga problemet. För en fortsatt utveckling av Falu stadskärna vill Socialdemokraterna i Falun:

- Fortsatt bygga fler bostäder i stadskärnan.

- Genomföra cykelplanen.

- Utveckla ledningssystem till bilparkeringarna i centrum.

Jonas Sallén Lennerthson (S)

Oppositionsråd i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel