Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SSU:s tre krav inför S-kongressen

Att ge alla elever chans att lyckas i skolan, stoppa den psykiska ohälsan och ge unga trygghet genom arbetslivet är att stå på elevernas sida, skriver Philip Botström, förbundsordförande SSU och Berfin Altun, distriktsordförande SSU Dalarna

Annons

Alla elever får inte lika chans att lyckas i den svenska skolan. För att ställa sig på elevernas sida måste Socialdemokraterna på sin kongress den 8 april fatta historiska beslut om att förändra de systemfel som bidrar till skolsegregationen. Dalarnas kongressdelegation behöver gå före och ställa sig bakom SSU:s krav på ett elevlöfte.

Vi kräver att Socialdemokraterna fattar tre beslut:

1. Ge alla elever samma chans att lyckas i skolan.Det marknadsbaserade skolvalet bidrar till segregationen och sorterar i praktiken bort elever med sämst förutsättningar och störst behov. För att öka likvärdigheten och höja kunskapsresultaten för alla, behöver skolvalet förändras.

SSU vill införa ett integrerande skolval där den övergripande urvalsprincipen ska vara att varje skolenhet i grundskolan ska ha en så blandad elevsammansättning som möjligt.

Samtidigt måste finansieringen av skolan säkras och fördelas efter elevernas behov. Därför vill vi förändra skolpengssystemet och utöka de generella statsbidragen.

2. Stoppa den psykiska ohälsan.

Den psykiska ohälsan bland unga ökar kraftigt. Fler än varannan 15-årig tjej lider av psykisk ohälsa och förskrivningen av antidepressiva medel har fördubblats på tio år. Det är en varningsklocka som Socialdemokraterna måste ta på allvar.

Ökade satsningar på elevhälsan är helt avgörande för att vända utvecklingen. SSU vill införa psykiska hälsokontroller och ett maxtak i elevhälsan med ambitionen att skolkuratorer som mest har ansvar för 300 elever. Det skulle möjliggöra för kuratorer att hinna jobba förebyggande.

3. Trygghet genom utbildning hela arbetslivet.

För att möta en arbetsmarknad som förändras i snabbt takt behöver samhället möjliggöra för unga att utbilda sig genom hela arbetslivet. Idag är det inte så. SSU vill att Socialdemokraterna beslutar om att ge ett omställningsuppdrag till högskolan och att alla som jobbar ska få ekonomiska förutsättningar att studera.

I en tid då arbetsmarknaden förändras allt snabbare är det vår skyldighet att erbjuda alla unga de verktyg som krävs för att hänga med i utvecklingen.

Att ge alla elever samma chans att lyckas i skolan, att stoppa den psykiska ohälsan och ge unga trygghet genom hela arbetslivet är att stå på elevernas sida. Vi vill att Socialdemokraterna ger ett löfte om att satsa på elevers framtid.

Socialdemokraterna i Dalarna kan få det att hända genom att ställa sig bakom SSU:s elevlöfte.

Philip Botström, förbundsordförande SSU

Berfin Altun, distriktsordförande SSU Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel