Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: SSU och LUF i gemensamt krav: Ta ert ansvar, politiker!

Annons

Vi har hamnat i ett läge där rasister är nära på att få en avgörande röst i maktens korridorer. Vi som står för ett demokratiskt samhälle där alla människor är jämlika, behöver nu gå ihop för att stärka vårt samhälle. Detta handlar inte om små sakfrågor, det handlar om människors grundläggande rättigheter.

Vi kanske tycker olika i den politiska debatten, men nu är det dags för oss att visa vilket Sverige vi vill se i framtiden. Är det ett samhälle där vi vrider tillbaka klockan, inskränker kvinnors rättigheter och förlitar oss på fördomar – eller ett samhälle som blickar framåt och värdesätter utveckling framför bakåtsträvan?

Vi förutsätter att våra politiker är beredda att axla ansvaret för en anständig politisk debatt, och att de är vuxna nog att förstå sig på allvaret i situationen. Vi behöver väl knappast påminna om rasismens frammarsch i 1930-talets Tyskland, tillika dagsläget i Ungern?

Det är dags att sätta små meningsskiljaktigheter åt sidan och ta ansvar för demokratin, för demokratin är ingenting vi får ta för givet. Klarar våra förtroendevalda inte av den utmaningen som de nu står inför, ska ni veta att vi inte tänker backa en millimeter. Vi tänker prioritera medmänsklighet framför politiskt spel, hopp framför pessimism och ett samhälle som håller ihop framför rörelser som vill rasera vår gemenskap. För vi vet, att det går väldigt fort att rasera det som tagit lång tid att bygga upp. Nu är inte tiden för uppgivenhet, det är dags att vi samlas och är eniga kring frågor som hotar våra mänskliga rättigheter.

Det är er tur att visa Sverige att ni kan ta ansvar i dessa tuffa tider. Visa oss unga att ni bryr er om vår framtid. Det är trots allt vi som kommer leva med konsekvenserna av era beslut. Vi kräver att ni tillsammans verkar för ett samhälle som håller ihop, som satsar på oss unga och värnar om våra rättigheter. Detta är inte tiden för er att leka herren på täppan, det är dags att ni fattar att ni alla har en gemensam fiende som hotar allt gott i vårt samhälle.

Hanna Vangen Engström

ordförande SSU Dalarna

Julia Dejler Hållberg

ordförande LUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel